Educație

Noul sediu al Inspectoratului Școlar Județean a fost inaugurat GALERIE FOTO

După zece ani de amânări, Inspectoratul Școlar Județean s-a mutat la casă nouă. Panglica a fost tăiată în decursul zilei de joi.

O clădire cu patru nivele, situată pe strada Argeș, cu pereți din sticlă, de unde se poate vedea centrul orașului, este noua locație în care Inspectoratul Școlar Județean Cluj își va desfășura activitatea.

„După ani de profesie interminabilă, după blocaje din partea unor instituții ale statului, după insolvența și falimentul primului constructor, după multe probleme pe care le-am întâmpinat din partea celor care nu ne-au creditat și au recurs la resorturile posibilie ca să blocheze și să ne facă să renunțăm, azi confirmăm că avem un sediu. În sfârșit, după ani de zile, Inspectoratul Școlar Cluj are un sediu. Ce simt sau ce simțit acum după șase ani în care în fiecare zi mai descopeream câte o problemă este greu de spus. Vă invit, în schimb, să privim la rezultat, un rezultat pentru care fiecare dintre noi am contribuit într-un fel sau altul”, a spus Valentin Cuibus.


Sediu pentru un club sportiv

Deși clădirea în sine este gata, curtea și spațiul din spatele ei încă mai necesită lucrări. La o altă aripă de clădire, care ar urma să găzduiască sediul clubului sportiv Viitorul, lucrările încă nu au fost începute.

Contează să putem continua lucrările în spate. Noi credem că e o clădire decentă și atâta tot și așa ar trebui să fie peste tot condiții decente de lucru. nu este nimic spectaculos, este ceea ce ar trebui să se regăsescă într-o clădire a unei instituții public. Sunt alocați bani în bugetul pe acest an pentru lucrările la sediul clubului Viitorul. Eu sper ca în doi ani să poată fi finalizat, mai devreme nu”, a zis șeful ISJ Cluj.


În cadrul evenimentului de deschidere, ÎPS Andrei Andreicuț a oficializat slujba de sfințire, iar oficiali locali și județeni au fost prezenți. De asemenea, deschiderea a avut loc în prezența Ministrului Educației, Ecaterina Andronescu și a secretarului de stat la Ministerul Educației, Ionel Florian Lixandru.

„Fără îndoială este o zi de mare bucurie pentru noi toți cei care am înțeles că școala este esența existenței noastre pe acest Pământ. Țuțea spunea că i-ar fi plăcut să fie profesor pentru că profesorul este ca un tâmplar. Ia un lemn fără formă și face din el o mobilă de lux. Astăzi suntrem într-o clădire care nu este destinată doar unei școli, ci tuturor școlilor din județul Cluj. Aș spune că e casa școlilor din județul Cluj. Ne bucurăm că astăzi poate fi inaugurată și cu siguranța performanța școlilor din Cluj va crește și ca un îndemn că iată, se poate. Se poate să facem mai mult, se poate să facem mai bine”, a spus Ecaterina Andronescu.


Zece ani de întârzieri

Construirea noului sediu al Inspectoratului Școlar Județean, de pe strada Argeș, a costat 10 miloane de lei și a fost finanțată intergral de către Ministerul Educației.

Inițial, lucrările la acest obiectiv au început în urmă cu un deceniu, în 2009. Planurile inițiale au fost însă întârziate, mai întâi de Parohia Reformată numărul 2, care a blocat investiția, revendicând o parte din terenul pe care se realiza construcția. Apoi, din cauza firmei Construdava, care a câștigat inițial licitația, dar apoi a intrat în insolvență și ulterior în faliment, proiectul a fost blocat pentru mai mulți ani.


Lucrarea trebuia finalizată într-un an, iar proiectul prevedea o clădire de birouri cu trei niveluri, un bazin de înot la standarde internaționale, o sală de sport multifuncțională și 20 de locuri de parcare. Proiectul a întâmpinat numeroase dificultăți, lucrările fiind oprite în mai multe rânduri din cauză că la săpăturile fundației au fost descoperite mai multe vestigii arheologice, ceea ce a determinat Ministrul Culturii să anuleze avizul acordat inițial.

În noul sediu ar urma să funcționeze, pe lângă IȘJ Cluj, care are 52 de angajați, și Unitatea de Implementare a Proiectelor POCU cu 11 angajați, și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațonală, tot cu 11 angajați.

Ultimele Stiri
abonare newsletter