Educație

Cadrele didactice, obligate să își ia concediu de odihnă în timpul vacanțelor

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică un ordin prin care modifică normele metodologice existente din 2011. Profesorii, directorii şcolilor şi inspectorii din România vor fi obligați să-şi planifice concediile din timp şi să le efectueze în timpul vacanţelor şcolare.

Potrivit hotnews.ro, în ordinul pus în dezbatere publică scrie că, în fiecare unitate de învăţământ, consiliul de administraţie se va asigura că toată lumea, de la profesori până la directori, îşi va efectua concediul de odihnă în perioada vacanţelor şcolare. Totuşi, consiliul de administraţie se va asigura că există suficient personal pentru examenele naţionale.

Potrivit ordinului, salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.


Profesorii şi directorii pot fi rechemaţi din concediu de către superiori, dar numai în scris. Iar inspectoratele generale vor verifica anual rechemările din concediu şi le vor transmite Ministerului Educaţiei.

Ordinul pus în dezbatere publică vine în contextul în care în septembrie 2018, Ministerul Educaţiei a trimis o notă prin care le recomanda profesorilor şi directorilor să-şi ia concediu în vacanţă pentru a putea efectua cele 62 de zile de concediu de odihnă prevăzute de lege.


Obligați să își ia concediu de odihnă pentru a nu cere compensare în bani

Ministerul Educaţiei arăta în nota din septembrie că a primit multe cereri de compensare în bani pentru concediile neefectuate la timp, mai ales din partea profesorilor care ies la pensie şi a celor care ies din sistemul de educaţie, care au dreptul să-şi ia banii pe concediu neefectuat în ultimii 3 ani.

"Conform legii, fiecare persoană care lucrează învăţământul preuniversitar are dreptul la 62 de zile de concediu de odihnă. Directorii au obligaţia să facă în decembrie planificarea pentru anul următor. S-a împământenit o practică să nu-şi faci concediul şi atunci a fost trimisă recomandarea ca în perioadele vacanţelor profesorii să-şi ia concediul. Nota pe care am trimis-o în septembrie a fost cu titlu de recomandare. Nu se întâmplă aşa la directori că n-au cum să-şi facă 62 de zile de concediu. În prezent, În Edusal, poţi să-l chemi pe cel de care ai nevoie şi să-l plăteşti", a spus Florin Lixandru, secretar de stat în învăţământul preuniversitar.


Recomandarea, un abuz

Reprezentanţii profesorilor spun că recomandarea trimisă de Ministerul Educaţiei în septembrie anul trecut ca toată lumea să-şi facă zilele de concediu în vancaţele elevilor este un abuz.

"Din punctul nostru de vedere este un abuz. Până la urmă planificarea concediilor de odihnă se face prin consiliul de administraţie. E anormal să îi obligi pe directori să-şi ia concediu de odihnă, dar să aibă activităţi în perioada respectivă. Mai ales în liceele tehnologice nu poţi să-l trimiţi pe director în concediu, că fără prezenţa lui nu se poate desfăşura activitatea", a spus Marius Nistor, citat de hotnews.ro.


Cum se vede inițiativa la Cluj

Profesorii clujeni spun că de multe ori nu apucă să își ia zilele de concediu fiindcă există foarte multă birocrație care trebuie făcută la sfârșitul anului școlar.


„Noi suntem obligați să le luăm zilele de concendiu în vacanțe pentru că altcândva nu ai când să le iei. Acele cereri de compensare apar că oamenii au foarte mult de lucru și în vacanțe nu reușesc să își ia concediu. După care mai sunt concediile care trebuie plătite până la 31 august pentru că se termină contractul de muncă”, a spus o profesoară din Cluj.

Mircea Bertea, directorul Colegiului Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca susține că inițiativa este una bună și că cei care nu reușesc să își termine treaba până la vacanță lucrează sub un management defectuos.

„Mi se pare ok, e normal să fie așa, deoarece Codul Muncii prevede că dreptul concediu este inalienabil și, pe de altă parte, toate cadrele didactice au posibilitatea să își ia cele 62 de zile de concediu în vacanțele școlare. Mi se pare normal. Nu au de ce să nu își ia concediu. Sigur, pot exista situații speciale, dar acelea sunt prevăzute de legislația muncii în vigoare. În cazul celor care nu reușesc să își termine treaba... înseamnă că e un management defectuos deoarece dacă facem un calcul simplu, dacă luăm vacanța de iarnă, vacața intersemestrială, vacanța de Paști, vedem că pentru a efectua cele 62 de zile profesorul intră în concediu în jurul datei de 1 iulie. Până atunci poate să termine tot ce are de lucru la școală fără probleme, a declarat directorul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter