Educație

Numărul absolvenților de doctorat a scăzut la jumătate în 3 ani. Daniel David, prorector UBB: "Universitățile tradiționale au fost pedepsite prin tăierea locurilor, invocându-se o minciună!"

Educația, sănătatea sau științele sociale sunt domenii cu mai puțini absolvenți față de media UE. În schimb, studenții români sunt peste media europeană la inginerie, matematică sau construcții.

Numărul absolvenților de studii superioare a scăzut în perioada 2014-2016 cu circa 12 mii de persoane. În 2016, potrivit datelor recente oferite de Institutul Național de Statistică (INS), cel mai însemnat declin a avut loc în privința absolvenților de doctorate, al căror număr a scăzut cu 47,3% față de anul 2014.

Pe domenii, cifrele Eurostat arată că procentul absolvenților de învățământ superior din România, în 2016, este mai mare decât media Uniunii Europene, mai ales la drept și administrație, științe naturale și matematică, inginerie sau construcții. 133.478 de persoane au absolvit învățământul superior în 2014, în timp ce trei ani mai târziu doar 121.250 de studenți, o scădere de 10% în doar 3 ani, potrivit edupedu.ro.


Peste media UE la inginerie, construcții sau IT

Cei mai mulți absolvenți de studii superioare s-au redus din ramurile drept, administrație și afaceri, între 2014 și 2016, potrivit datelor INS. Scăderi importante s-au înregistrat și în medicină, servicii, arte, științe sociale, științe naturale și matematică. Cea mai mare scădere, pe nivelurile de pregătire, în rândul absolvenților, a fost la categoria doctorat. Este vorba despre o reducere cu aproape 48% a numărului absolvenților, de la 3.900, la 1.880. Numeric, categoriile licență și masterat au pierdut la rândul lor aproximativ 5.000 de studenți. O ușoară creștere a numărului de absolvenți a fost înregistrată doar în științele educației și agricultură.

Comparația pe domenii, între absolvenții de învățământ superior din România și cei din UE, arată că avem un număr dublu de absolvenți de la facultățile cu profil agricol și științe naturale (fizică, chimie, biologie) și matematică. La noi au fost în 2016, procentual, mai mulți absolvenți de inginerie și construcții, respectiv mai multi absolvenți de drept, administrație și afaceri sau chiar IT-ști, față de media UE. Domeniile care au mai puțini absolvenți sunt medicina, științele sociale, artele și educația.


Tăierea locurilor, provocate de o minciună

Daniel David, prorector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, amintește că "a fost invocată o minciună" atunci când universitățile tradiționale din marile centre academice ale țării au fost pedepsite instituțional prin tăierea locurilor, mai ales la masterat și doctorat.

În 2018, ministrul Educației la acea vreme, Valentin Popa, se justifica după ce universităților vocale cu puterea le-au fost tăiate sute de locuri la nivel de master și doctorat. "În domeniul științelor socio-umane avem cel mai mare procent de absolvenți din Europa, trend care, din păcate, s-a menținut până astăzi", se scuza Valentin Popa. Tăierea masivă a locurilor a avut un impact negativ asupra studenților, care au fost nevoiți să-și plătească studiile, în loc să le urmeze gratuit. Faptul că în România avem un exces de locuri în științele socio-umane, față de practicile din UE este o minciună, susține Daniel David.


"Datele arată că marile universități și studenții din România se comportă ca cei din aria europeană a educației și cercetării, procentele în domeniile socio-umane fiind similare. Cine a crezut că marile universități și studenții români sunt rupți de practicile academice europene trăiește în trecut și nu înțelege nimic din ce se întâmplă astăzi în mediul academic internațional. Asta nu înseamnă că nu susținem, inclusiv programatic la UBB, dezvoltarea programelor STEM (science/technology/engineering/mathematics), dar aceasta trebuie făcută pentru valoarea în sine, nu împotriva a ceva. Urmând modele europene, la UBB spre exemplu implementăm programul STEM+, în care științele socio-umane sunt implicate în dezvoltarea STEAM, într-o logică «win-win», nu «care pe care». Dacă este onoare și bun-simț, așteptăm scuze!", a afirmat Daniel David, conform edupedu.ro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter