Educație

Muzicolog clujean, nominalizat la unul dintre cele mai prestigioase premii, în SUA

Conf. univ. dr. Bianca Țiplea Temeș de la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" a fost nominalizată la Premiul "Claire Book", la New York.

Înființat în acest an de către Centrul de Cercetare și Documentare ”Barry S. Brook” al unei instituții de prestigiu a lumii, The City University of New York, Premiul ”Claire Brook” a fixat ca temă iconografia muzicală și relația dintre muzică și artele plastice.

Prilej ideal pentru muzicologul clujean conf. univ. dr. Bianca Țiplea Temeș să înscrie în concurs volumul editat împreună cu reputatul muzicolog britanic Nicholas Cook, de la Universitatea din Cambridge. Situat la intersecția subtilă dintre sonor și vizual, volumul sugestiv intitulat "Seeing Sound, Hearing Images" a ajuns să se numere printre cele trei nominalizări finale la acest premiu, alături de Florence Gétreau, cu cartea Voir la musique (Paris: Éditions Citadelles & Mazenod, 2017), respectiv Heinz Stefan Herzka, cu volumul Les hautbois: Images à travers trois millenaires = Schalmeien: Bilder aus drei Jahrtausenden (Zürich: Offizin, 2017).


Publicat de către Academia de Muzică "Gh. Dima" prin efortul celor doi editori, volumul s-a bucurat și de o prezentare grafică de excepție (coperta a fost semnată de către Bencze Miklós, iar revizia textelor în limba engleză a fost realizată de către Ariana Philips-Hutton, de la Universitatea din Cambridge). Selecția nominalizărilor a fost făcută de un juriu format din muzicologi de renume din New York, Sydney, Paris, Barcelona, Lucerna, Bologna și Torino, iar nominalizarea a adus automat publicației o catalogare RILM (Répertoire International de Littérature Musicale).

Reprezentând colecția de comunicări științifice din cadrul Simpozionului organizat sub auspiciile festivalului "Cluj Modern", ediția 2015 (director Adrian Pop), volumul recent nominalizat a reunit între coperțile sale studiile mai multor autori: Adrian Borza (Cluj), Carmen Chelaru (Iași), Nicholas Cook (Cambridge), Ștefan Firca (București), Ewa Kowalska-Zając (Łódź, Polonia), Octavian Nemescu (București), Raluca Rad (Cluj), Marta Szoka (Łódź) și Bianca Țiplea Temeș (Cluj).

abonare newsletter