monitorulcj.ro Menu
Educație

Universitatea din Bucureşti se alătură UBB Cluj şi contestă Metodologia de clasificare a universităţilor

Universitatea din Bucureşti, în calitate de membru al Consorţiului Universitaria, structură ce reuneşte cele mai importante instituţii de învăţământ superior din România, se alătură declaraţiei publice lansate de Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca pentru contestarea propunerii Ministerului Educaţiei Naţionale de Metodologie de clasificare şi ierarhizare a universităţilor.

"Considerăm că arhitectura pe care se bazează construcţia metodologiei în forma propusă de MEN este fundamentată pe o viziune birocratică, administrativă, care nu corespunde exigenţelor ce se impun unui clasament internaţional. De altfel, politica asumată a ministerului de a implica ARACIS în acest demers este o cauză directă a acestei situaţii de inadecvare pe care o semnalăm o dată în plus. În mod deliberat, este alocată în metodologia propusă de MEN o pondere foarte mică a indicatorilor legaţi de competitivitate-excelenţă, ceea ce contravine filosofiei clasamentelor internaţionale de referinţă în domeniu, care rezervă acestor factori rolul major. Ca o consecinţă directă, predomină setul de indicatori de acreditare specifici viziunii ARACIS, care dobândesc o importanţă covârşitoare, ceea ce conduce către o relativizare, dacă nu chiar o inversare a diferenţelor reale de competitivitate dintre universităţile româneşti", se arată într-un comunicat al UB.

Potrivit sursei citate, pentru realizarea unei metodologii de clasificare solide, compatibile cu uzanţele internaţionale, este imperios necesară şi binevenită implicarea experţilor internaţionali în domeniu.

Pe 18 iulie, Universitatea Babeş-Bolyai a contestat metodologia de clasificare şi ierarhizare a universităţilor româneşti, propusă de Ministerul Educaţiei Naţionale.

UBB a apreciat că metodologia propusă de minister pentru realizarea acestui clasament este "complet greşită" şi că, dacă a fost creată cu rea-intenţie, atunci demersul vizează siguranţa naţională.

"Ministrul actual al Educaţiei ţine cu orice preţ să finalizeze clasificarea universităţilor (incluzând ierarhizarea domeniilor de studii). Dânsul şi-a exprimat deja public viziunea şi aşteptările de la un astfel de demers în momentul în care a afirmat că Universitatea din Bucureşti nu merită gradul de încredere ridicat şi că Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca nu este nicidecum competitivă, aşa cum se crede. În acest proces şi-a luat ca partener principal ARACIS şi a găsit un grup de 'experţi internaţionali' care să-i implementeze viziunile politice. Din păcate, metodologia propusă este una complet greşită. Dacă a rezultat din neştiinţă, este îngrijorător, dar lucrurile încă pot fi corectate. Dacă a rezultat însă din rea-intenţie, atunci acest demers este unul care vizează siguranţa naţională", se preciza într-un comunicat al UBB.