Educație

Universitatea Babeș-Bolyai își așteaptă viitorii studenți. Mii de locuri bugetate sunt puse la dispoziția tinerilor

Universitatea Babeș-Bolyai scoate la concurs peste 8.000 de locuri bugetate și în continuare se fac demersuri pentru a recupera cele câteva sute de locuri care au fost tăiate de către Ministerul Educației. Oferta educațională este însă una variată, iar universitatea îi așteaptă pe viitorii studenți la înscrieri.

Peste 8.000 de locuri bugetate vor fi scoase la concurs pentru anul universitar care urmează, iar viitorii studenți vor avea și mai multe opțiuni din care să aleagă.

Peste 15.000 de absolvenți de liceu sunt așteptați să se înscrie

Universitatea Babeş-Bolyai va scoate la concurs, pentru anul universitar 2018-2019, un număr de 4.958 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu, peste 9.300 de locuri în regim cu taxă și 2.700 de locuri pentru învățământ la distanță și învățământ cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel licenţă. Din aceste locuri bugetate, 60 sunt locuri speciale alocate pentru candidaţii de etnie rromă, 161 sunt destinate absolvenţilor de licee situate în mediul rural, iar alte 168 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara granițelor țării.


La nivel master, UBB va scoate la concurs, pentru anul universitar 2018-2019, un număr 3.382 de locuri la buget şi 6.218 de locuri la taxă. Un număr de 268 dintre locurile bugetate sunt alocate domeniilor prioritare, alte 18 locuri sunt destinate studenților rromi, iar 82 sunt destinate etnicilor români din afara granițelor țării.

Candidații vor putea alege între cele 244 de programe de licență (învățământ cu frecvență și la distanță), respectiv cele 222 de programe de master (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă).


Specializări noi atât la nivel licență cât și la master

Admiterea în anul universitar 2018-2019 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările oferite, UBB propunând două specializări noi la nivel licență, la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului - Specializarea Management şi audit de mediu (limba română), respectiv la Facultatea de Istorie şi Filosofie - Specializarea Studii de securitate (învăţământ la distanţă).

De asemenea, UBB propune 4 specializări noi de master: Management curricular (limba română), oferit de Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Sisteme informatice avansate: modelare, proiectare, dezvoltare (limbile germană și engleză), în cadrul Facultății de Matematică și Informatică, Muzică bisericească ecumenică (limba maghiară), propus de Facultatea de Teologie Reformată, respectiv Arte digitale interactive (limba română), oferit de Facultatea de Teatru și Televiziune.


Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 11 și 29 iulie 2018. Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestațiilor, confirmarea locurilor și perioada de redistribuire a locurilor rămase disponibile.

Conducerea, profesorii și studenții din UBB luptă pentru recuperarea locurilor tăiate

Cu toate că numărul locurilor bugetate scoase la concurs este unul surprinzător, locurile sunt cu 271 mai puține față de anul trecut, din cauza Ministerului Educației Naționale, ceea ce ar putea afecta anumite proiecte. Prorectorul UBB, responsabil de linia maghiară şi curriculum, Anna Soos, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă că speră ca numărul locurilor bugetate să se modifice până la începerea anului universitar.


„Deși numărul de locuri a fost transmis de minister pe data de 3 aprilie, am constatat cu durere că acest număr, primit de la minister, este mai mic decât în anii precedenți. Astfel, la nivel licență am primit cu 29 de locuri mai puține, la masterat cu două sute mai puține decât anul trecut, iar la doctorat cu 42 de locuri mai puține decât anul precedent. Am făcut nenumărate demersuri pentru a reveni cel puțin la numărul de anul precedent și acesta este motivul pentru care am ajuns doar astăzi să vă prezentăm oferta educațională. Din păcate aceste demersuri nu au avut succes. Sperăm totuși că se vor modifica aceste numere până la începerea anului universitar”,  a spus Ana Soós, prorectorul Universității Babeș-Bolyai.

Prorectorul cu finanţarea Dan Lazăr a afirmat că, fiind o universitate serioasă, UBB îşi permite să treacă peste un astfel de moment, însă semnalul dat universităţilor de tradiţie este unul „prost”.


Conducerea Universităţii Babeş-Bolyai a contestat repartizarea locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 şi și a solicitat ministrului Educaţiei Naţionale revizuirea acesteia, precum şi transparentizarea criteriilor de repartizare a locurilor pentru admitere. Reprezentanții conducerii UBB s-au declarat nemulțumiți de scăderea numărului de locuri bugetate la cele mai prestigioase universităţi din România, precizând că aceasta reprezintă o grea lovitură dată tocmai acelor universităţi care depun eforturi susţinute pentru a creşte calitatea procesului educativ şi a cercetării și au cerut, de asemenea, demisia ministrului.

„Universitatea, având în vedere rezultatul presupusului dialog cu ministerul, am cerut demisia ministrului, având în vedere că nu am reușit să avem un dialog real cu dumnealui. În acest moment asta a fost reacția universității. Sperăm să revină cu numărul respectiv și să nu avem nevoie de a face și alte demersuri. Evident, asta numai după admitere și până în toamnă. Aici am precizat doar examenele din vară, dar în momentul în care mai rămân locuri pentru toamnă vom face și atunci un concurs și sperăm că locurile ce rămân la nivel național la alte universități să ajungă la noi”, a declarat prorectorul.

De asemenea, în cadrul conferinței au fost prezenți și reprezentanți ai studenților din UBB, care au declarat că așteaptă să vadă ce urmează, după ce în luna aprilie au organizat un flash-mob, în timpul căruia și-au pus pe brațe banderole albe, semn al grevei japoneze pe care au declanșat-o pentru a-și manifesta, astfel, atitudinea de protest față de reducerea numărului locurilor bugetate acordare universității de Ministerul Educației Naționale pentru anul următor.

„După cum bine știți, domnul ministru a decis să aibă o discuție cu studenții reprezentanți, atât de la marile universități din țară cât și cu cei din federațiile naționale. În urma discuțiilor, domnul ministru a propus mai multe soluții pentru tăierea locurilor bugetate. Țin să precizez că domnul ministru nu le numește tăieri, ci le consideră doar un calcul. În același timp am mai avut promisiunea că în toamnă se va încerca să se rezolve această problema. Noi ca UBB am cerut demisia ministrului și urmează în continuare să vedem ce se va întâmpla”, a spus Andrei Tecsi, prefectul studenților UBB.

De asemenea, o scrisoare deschisă, asumată de conducerea UBB, respectiv de rectorul Ioan-Aurel Pop și de președintele Senatului, Ioan Chirilă, prin care se cere revenirea asupra deciziei de reducere a numărului de locuri bugetate, a fost trimsă către premierul României, Viorica Dăncilă.

 

Etichete: admitere ubb
abonare newsletter