Educație

Cu 10 la bacalaureat și cu vise mari, dar conștienți că „bacalaureatul nu este relevant pentru admiterea la facultate”

După afișarea rezultatelor de la examenul de Bacalaureat, 9 elevi din județ au obținut media 10. Cu o promovabilitate de 82,75%, Clujul se poate mândri că se află în topul orașelor cu cea mai mare rată de promovare la bacalaureat.

de la stanga la dreapta Luca Simionescu si Vlad Racolța de la stanga la dreapta Luca Simionescu si Vlad Racolța

Profesorii de la liceele din județ s-au întrecut pentru a-și pregăti elevii cât mai bine și a-i ajuta să obțină rezultate bune.

Din cei nouă absolvenţi de liceu care au obţinut media zece, trei sunt de la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" Cluj-Napoca, doi de la Liceul "Pavel Dan" Câmpia Turzii şi câte unul de la Liceul Teoretic "Gheorghe Şincai", Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" Cluj-Napoca, Liceul Teoretic "Al. Papiu Ilarian" Dej. Cinci dintre aceştia vor rămâne să urmeze cursurile universitare în ţară.


Bacalaureatul din perspectiva elevului de 10

Luca Simionescu, elev la "Emil Racoviţă" Cluj-Napoca, provine dintr-o familie de medici şi a decis să meargă pe urmele părinţilor, astfel că se pregăteşte să susţină examen de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca.

"Nu mă aşteptam la media zece, ştiam doar că am făcut lucrări bune. Chiar dacă pe parcursul anului nu am învăţat constant la română şi matematică, probabil că, având creierul antrenat, am reuşit să asimilez rapid informaţiile. Vreau să fac chirurgie estetică, voi vedea dacă am calităţile necesare să ajung chirurg. Probabil voi face rezidenţiatul în Franţa, vom vedea", a spus tânărul.


Acesta a dezvăluit secretul succesului la examenul de maturitate: „capul meu este obişnuit cu un volum mare de învăţat”, examen care după părerea lui nu este atât de greu, pe cât se vorbește. „Eu sunt la științele naturii și am dat bacalaureatul la matematică, română și biologie. Din punctul meu de vedere examenul a fost favorabil. Subiectele au fost ușoare, astfel încât un elev care nu s-a pregătit prea mult, putea lua ușor o notă de trecere”.

Dacă la biologie e as, iar matematica nu i-a dat bătăi de cap, Luca Simionescu a avut câteva emoții la limba română și recunoaște că s-a pregătit pentru niște subiecte mult mai grele decât cele care au picat anul acesta la examen. „Am vrut să fiu sigur că îmi iau examenele cu note mari și m-am pregătit destul de intens de prin luna ianuarie. Am avut ceva emoții la română, dar au fost subiecte pe care ar fi trebuit să știe să le rezolve oricine”.


La celelalte materii, elevul mărturisește că a fost destul de sigur pe el: „Matematica mi-a plăcut mereu și nu mi s-a părut un examen cu un nivel ridicat de dificultate. Nici la biologie nu a fost vreo problemă, deoarece vreau să devin medic și atunci m-am pregătit la această materie mai ales pentru examenul de admitere de la facultate”, mai spune el.

Luca Simionescu și ceilalți colegi de 10 consideră că examenul de bacalaureat s-a simplificat din 2010, pentru a permite elevilor să îl promoveze, mai ales că: „nu toate liceele și nu toate profilurile pregătesc elevii la fel. Cei mai mulți care nu promovează examenul sunt de la liceele cu profil tehnologic sau industrial. E imposibil să nu se vadă o diferență”.


Întrebat de ce crede că majoritatea elevilor fug de matematică și dau la un profil uman fără a avea înclinații, Luca Simionescu este de părere că: „Nu își dau seama în ce se bagă, deoarece vor întâmpina probleme la disciplinele de profil uman și atunci nu are rost. Trebuie să descopere spre ce sunt înclinați”.

Primul hop a trecut, urmează admiterea la Facultatea de Medicină, pentru care elevul s-a pregătit din greu, pentru a reuși să își urmeze visul de a deveni doctor.


Multă muncă pentru un vis măreț

Aceiași profesie dorește să o urmeze și Vlad Racolța, elevul cu 10 la bacalaureat, de la Liceul Teoretic "Al. Papiu Ilarian" Dej. Deși spune că proba la Limba și Literatura Română i s-a părut cea mai dificilă, rezultatul a dovedit că pentru Vlad, bacalaureatul a fost floare la ureche, având în vedere ca și în liceu a fost  primul la învățătură. Media generală a celor patru ani de liceu a fost 9,95.

"Secretul acestei medii a însemnat o muncă şi o învăţare constante, m-am pregătit pe tot parcursul liceului. Cu câteva zile înainte de Bac nu am mai învăţat, dar cunoştinţele erau sedimentate deja. Mă pregătesc mai departe să dau admitere la UMF Cluj-Napoca, nu mă gândesc să studiez în străinătate, cel puţin nu în acest moment", a spus Racolţa.

Oana Şuţă, de la Liceul Teoretic "Gheorghe Şincai", crede că performanţa înregistrată se datorează faptului că şi-a ales profilul de liceu care să o avantajeze, materiile sale preferate fiind istoria şi filosofia.

"Nu am avut nevoie de o pregătire intensă pentru obţinerea acestei medii de zece, cred că am ales ce-mi place şi acest lucru m-a dus către succes. Voi da admitere la Facultatea de Drept a UBB Cluj-Napoca şi, probabil, din anul II, voi urma şi altă facultate, în paralel. Nu vreau să merg în străinătate", a spus Oana, potrivit Mediafax.

Şi Daria Răduţiu a obţinut media 10 la Bacalaureat, fiind elevă la Liceul "Pavel Dan" din Câmpia Turzii. Ea spune că nu şi-a propus să ia media 10, ci a dorit doar să nu fie dezamăgită de ea însăşi, pentru că a învăţat în toţi anii de liceu.

"Secretul unui astfel de rezultat cred că este învăţatul constant pe parcursul celor 4 ani de liceu şi odihna de dinaintea examenului. Cu o săptămână înainte de Bacalaureat m-am relaxat, m-am deconectat, nu m-am mai uitat peste notiţe şi nu am avut nicio emoţie. Vreau să dau admitere fie la UMF Cluj-Napoca, fie la Facultatea de Psihologie, încă nu am luat o decizie”, a spus absolventa.

Profesoară de română: „Subiectele mi s-au părut clare și accesibile”

Părerea elevilor de 10 rezonează cu cea a profesorilor care i-au pregătit. Profesoara de română a lui Luca Simionescu, Monica Columban, de la Colegiul Național „Emil Racoviță” a declarat că subiectele au fost abordabile și nu sesizează nicio dificultate în rezolvarea lor.

„Subiectele mi s-au părut clare și accesibile la orice nivel de pregătire, dar pentru a obține rezultate foarte bune e nevoie de o pregătire bună de la începutul clasei a 9-a. E nevoie de o pregătire serioasă pe tot parcursul liceului, nu e vorba de o perioadă anume. Sigur că în clasa a XII-a se intensifică testele specifice, se planifică recapitularea, dar elevul trebuie să vină cu un bagaj de cunoștințe din anii anteriori”.

În ceea ce privește subiectele la disciplina pe care o predă, profesoara de română de la Colegiul „Emil Racoviță” spune că: „Subiectele la disciplina limba română pot fi rezolvate în diverse grade de performanță. Romanul Ion care a picat la bacalaureat, de exemplu, nu este nici un roman ușor, nici un roman greu. Condiția principală este însă să citească bibliografia de examen, pentru a avea o privire nuanțată, capabilă să identifice subtilități ale textului, pentru a nu scrie numai în linii mari, grosiere”.

Elevii care nu au învățat nu au nici o scuză

Ținând cont de faptul că notarea la această disciplină poate fi uneori subiectivă, de-a lungul anilor, elevii s-au plâns că materia nu le permite să aibă o părere personală asupra operelor literare și că sunt nevoiți să învețe comentarii mot-a-mot. Monica Columban respinge din start acest argument: „Nu au dreptate. Cred că elevii foarte buni și recompensați cu note mari vă vor spune același lucru. Aceasta este doar perspectiva elevului care nu a citit textul și care în urma unei lecturi precare, ajunge la concluzia că ar putea aduce și o altă abordare asupra subiectului decât cea reală”.

Nu în ultimul rând, aceasta a ținut să precizeze că bacalaureatul nu este relevant pentru admiterea la facultate: „Examenul de bacalaureat nu poate să suplinească trecerea în mediul academic. Trecerea dintr-un sistem liceal la unul universitar este greșit să se realizeze doar prin intermediul bacalaureatului”.

În acest sens, profesoara oferă un exemplu relevant, care consideră că ar trebui să ne pună pe gânduri: „Prefer să ne construiască locuințele un arhitect care dă examen de admitere din geometrie în spațiu, nu un arhitect care reăspunde neapărat impecabil la proba de limba și literatura română”.

Monica Ostașuc

Ultimele Stiri
abonare newsletter