Educație

Profesorii clujeni ameninţă că intră în grevă. Protestul ar urma să afecteze şi bacalaureatul

Sindicatul Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean a anunţat, joi, că peste 3.000 de profesori din judeţul Cluj, dar şi alte cadre didactice din ţară, vor intra în grevă generală în 12 iunie.

Preşedintele SLIPC spune că protestul ar urma să afecteze şi desfăşurarea Bacalaureatului, în cazul în care solicitările lor, cele mai multe de ordin financiar, nu vor fi luate în calcul de către minister.

Potrivit liderului SLIPC, Lucia Cojocaru, aproximativ 3.000 de profesori din învăţământul preuniversitar clujean ar urma să intre în greva generală care, spune ea, a fost aprobată în toate judeţele în care federaţia are reprezentanţi.


Astfel, greva ar urma să aibă loc în 12 iunie, la ora 8.00, şi ar urma să ducă la anularea probei de competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului, a explicat Cojocaru.

“Din ceea ce ştiu, este vorba despre aproximativ 3.000 de profesori în judeţ care vor intra în grevă. Sigur că greva ar afecta şi examenul de Bacalaureat în condiţiile în care în data de 12 este programată proba de competenţe digitale. Suntem deschişi la negocieri şi răspundem şi dacă suntem solicitaţi la 12 noaptea sau la patru dimineaţa”, a explicat Lucia Cojocaru, potrivit news.ro.


Profesorii sunt nemulţumiţi de poziţionarea salariaţilor din învăţământ în partea inferioară a grilei de salarizare, neacordarea majorării de 20% anunţată în programul de guvernare, lipsa din bugetul pe 2017 a sumelor necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti, neadoptarea de către Parlament a iniţiativei legislative care priveşte posibilitatea pensionării cadrelor didactice cu trei ani înainte de împlinirea vârstei, fără diminuarea cuantumului pensiei şi "modul de calcul abuziv al drepturilor salariale suplimentare pentru personalul din învăţământ”.

abonare newsletter