monitorulcj.ro Menu
Educație

Începe nebunia înscrierii copiilor la gradiniţe şi şcoli

Ca să-şi dea copiii la cele mai bune şcoli, sute de părinţi caută disperaţi pe cineva care să-i ia în spaţiu pentru a obţine viza de flotant. În unele cazuri, se ajunge ca zeci de oameni să aibă viză de flotant pe o garsonieră de 30 mp. Iar cei care oferă viza câştigă şi câteva sute bune de lei.

Incepe inscrierea copiilor la scoli

Ministerul Educaţiei transmite că ştie de existenţa acestei probleme şi că încearcă să găsească un cadrul legal pentru stoparea fenomenului.

"Am avut o discuţie cu doamna ministru de Interne legat de această problemă care devine tot mai serioasă. Dacă se constată că se cer bunuri materiale în schimbul luării în spaţiu, trebuie sesizată imediat Poliţia, de recomandat să sune la 112. Nu există reglementări în România privind numărul de persoane care pot să aibă flotant într-o încăpere. De aceea avem acele situaţii anormale pe care şi dumneavoastră le-aţi sesizat, în care pe locuinţa unui cetăţean se emit 60/70 vize de flotant. Metodologia privind înscrierea a preluat toate observaţiile din teritoriu, de la toate inspectoratele şcolare", a declarat pentru MEDIAFAX, Liviu Pop, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Pe de altă parte, asociaţiile de părinţi susţin că dacă şcolile ar fi toate la acelaşi nivel, nu ar mai exista părinţi care să dorească să-şi dea copilul la altă şcoală decât cea din circumscripţia căreia aparţine.

"Problema este că nu ştiu cât este de corect să îngrădim dreptul părintelui de a alege o calitate superioară. Deci, problema este în cealaltă parte, cum să facem să aducem toate şcolile la acelaşi nivel. Cred eu că soluţia care poate fi luată este să nu se mai dea viză de flotant la un apartament decât în funcţie de suprafaţă şi de numărul de persoane. Pentru că nu cred că se poate ca într-un apartament de două camere, de 50 mp, să stea zece persoane. Pe de altă parte, mă gândesc şi la părinţii care doresc ca elevii să înveţe în cele mai bune condiţii. Sunt lucruri care sunt foarte greu de combătut şi trebuie să ne gândim şi la drepturile părinţilor pentru că sunt nişte reglementări internaţionale. Suntem prinşi între ciocan şi nicovală", a explicat, pentru MEDIAFAX, Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi.

Problema pare cu atât mai greu de rezolvat cu cât reglementările în domeniu lipsesc.