Educație

Ei sunt tinerii cu cea mai vastă cultură generală din Cluj/ FOTO

Cea de-a doua ediție a Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT, care s-a desfășurat sâmbătă, la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, şi-a desemnat câştigătorii.

Desfășurată sub forma unui concurs televizat, finala a adus premii consistente în bani: câștigătorii au primit câte 2.500 de lei (locul 1 pentru fiecare categorie de vârstă), 1.500 de lei (locul 2) și 1.000 de lei (locul 3).

Luca Farcaș a câștigat la categoria G1 – clasele IX-X, după ce anul trecut a ajuns în semifinală, Andrei Gatea a câștigat la categoria G2 – clasele XI-XII, iar Bogdan George Dragoș a câștigat la categoria G3 – 18-25 de ani.


Luca Farcaş are 16 ani, este în clasa a X-a şi studiază la Colegiul Naţional George Coşbuc din Cluj-Napoca. Anul acesta a reuşit să ia premiul cel mare, după ce la prima ediţie CuGeT a ajuns doar până în semifinală. A greşit doar la o singură întrebare.

“Este a doua ediţie la care particip, la prima ediţia am ajuns numai până în semifinală, nu am reuşit să mă calific în finală. Cred că de data aceasta am avut mai mult noroc decât anul trecut. Competiţia a fost grea, mulţi concurenţi, concurenţi buni. Prima parte a fost destul de uşoară, după aia întrebările au fost mai dificile. Până la urmă am reuşit. Am greşit la o singură întrebare, «unde se află sediul producătorului de mașini Ferrari». Cu siguranţă voi participa la această olimpiadă şi anul viitor. Deocamdată, nu m-am gândit ce fac cu banii şi pe viitor cred că mă duc la Facultatea de Medicină”, a spus Luca.


Andrei Gatea este elev la Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu în clasa a XII-a. A reuşit să răspundă corect la toate întrebările din categoria lui de vârstă. Ştie deja ce va face cu banii: îi va investi într-un calculator mai performant.

“Este pentru prima dată când particip, a fost destul de uşor, sincer să fiu. Şi data trecută am vrut să merg, dar s-a ivit ceva. Banii îi voi investi, cel mai probabil, într-un procesor, o placă de bază şi o memorie RAM. Pe viitor vreau să mă duc la Facultatea de Automatică şi Calculatoare la Politehnică. Dacă mi se va ivi ocazia, probabil voi participa şi pe viitor la această olimpiadă”, a spus Andrei.


Dragoş Bogdan George are 25 de ani şi de meserie este inginer constructor. A răspuns şi el corect la toate întrebările din categoria lui de vârstă, 18-25 de ani.

“Este pentru prima dată când particip la Olimpiada CuGeT. Am auzit de olimpiadă de la o prietenă. Ea l-a înscris pe prietenul ei şi m-am înscris şi eu. Am concurat în finală chiar cu prietenul ei. Competiţia a fost foarte bună, se vede că toţi concurenţii sunt bine pregătiţi. Nu m-am gândit încă ce voi face cu banii, nu am sperat că voi ajunge în finală, dar cred că îi voi investi în ceva pe viitor. Pentru un tânăr, cultura generală este foarte importantă. Cu cât ştii mai multe, cu atât poţi rezolva mai multe lucruri şi mai bine. Un mesaj pentru tinerii care care vor concura anul viitor? Să se înscrie în număr cât mai mare”, a spus tânărul pentru Monitorul de Cluj.


Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni se află la a doua ediție, la care s-au înscris 25 de licee din municipiul Cluj-Napoca, pentru care în prima etapă s-au distribuit 8.000 de chestionare.

În finala de sâmbătă, 51 de tineri s-au “bătut” pentru premiile puse în joc. Zece dintre finaliștii primei ediții au fost și de această dată pe podiumul de concurs.

Ultimele Stiri
abonare newsletter