monitorulcj.ro Menu
Educație

Ghid de shopping la începerea anului şcolar

Dacă încă nu v-aţi făcut cumpărăturile pentru noul an şcolar şi vreţi să aflaţi cam cât vă costă cele necesare pentru copil, noi am făcut un calcul mediu. Preţurile variază în funcţie de magazin şi de preferinţele elevului.

Ghid de shopping la începerea anului şcolar

Începerea noului an şcolar produce o gaură serioasă în bugetul părinţilor. Doar rechizitele şi ghiozdanul ajung la un preţ mediu de 200 lei pentru clasele mici, în timp ce pentru clasele mari părinţii pot “scăpa” cu 150 lei. Lista de cumpărături pentru gimnaziu este interminabilă, de aceea e nevoie de atenţie atunci când porniţi la cumpărături pentru a nu cheltui inutil mai mulţi bani decât este cazul. Acelaşi produs îl veţi găsi la preţuri diferite în funcţie de magazin, aşa că nu vă opriţi în primul magazin/supermarket/hipermarket, ci testaţi cât mai multe oferte.

Preţul ghiozdanului, în funcţie de imprimeu

Este evident că elevii din ciclul primar au nevoie de mai multe rechizite decât colegii lor mai mari din gimnaziu sau liceu. Pe lângă ghiozdan şi caiete, elevilor mici le trebuie creioane colorate, acuarele, pensule, stilou etc.


Preţul unui ghiozdan variază între 50 şi 500 lei. Dacă este imprimat cu personaje din desene animate sau filme preţul ghiozdanului este mult mai mare. De asemenea, dacă îl cumpăraţi dintr-un magazin renumit, ghiozdanul va fi mai scump.

Rechizitele pentru elevii mici costă 100 lei

Pentru caiete, preţurile sunt la fel de diferite ca şi în cazul ghiozdanelor. Veţi găsi caiete mici cu preţuri care pornesc de la 20 de bani (cu puţine file şi calitate mai proastă) şi ajung până la 10 lei (cu personaje imprimate pe coperte). Un bloc de desen costă între 7 şi 15 lei.


Cei mici au nevoie şi de creioane colorate, carioci, acuarele. Preţurile pentru aceste produse variază între 4 lei şi 40 lei. În cazul stilourilor oferta este la fel de vastă, pornind de la 10-15 lei şi ajungând la 100 lei.

Ghiozdanul unui elev mic  mai trebuie să conţină creioane grafice, ascuţitoare, radieră, lipici, foarfecă, pic, toate acestea ajungând la un preţ mediu de 10 lei.


La final, dacă veţi face un calcul pentru toate rechizitele unui elev din clasele mici totalul va fi undeva la aproximativ 100 lei.

În general copiii îşi aleg rechizitele

Părinţii spun că merg pe mâna copiilor atunci când cumpără ghiozdanul şi rechizitele pentru a fi siguri că celor mici le plac produsele alese. „În cazul nostru fetiţa a fost cea care şi-a ales rechizitele pe care le doreşte, ţinând totuşi cont ca preţul să nu fie exagerat. Majoritatea rechizitelor, dar şi ghiozdanul, sunt imprimate cu personaje de desene animate sau personaje din seriale populare între elevii de şcoală. I-ar plăcea ca inclusiv creioanele să fie personalizate, dar nu am mers până acolo”, afirmă Călin, tatăl unei fetiţe care intră în clasa a III-a. El adaugă că ghiozdanul şi rechizitele, incluzând ustensile pentru desen, au costat aproximativ 250 de lei.


Ce înseamnă strictul necesar solicitat de învăţători

Părinţii se ghidează şi după necesarul cerut de învăţători. De obicei, aceştia nu le solicită părinţilor rechizite scumpe sau extravagante pentru a nu exista discrepanţe între copii. “Necesarul depinde în funcţie de anul de studiu al copilului. Eu am din toamnă clasa a III-a şi pot să spun că nu sunt adeptul lucrurilor scumpe şi extravagante, ci al lucrurilor de calitate şi al strictului necesar. Ce înseamnă aceasta ? Evident caietele. Unii colegi lucrează şi la clasă şi temele pentru acasă pe acelaşi caiet, dar eu le-am cerut câte două caiete, unul de lucru în clasă şi unul pentru acasă. La abilităţi practice şi arte vizuale trebuie obligatoriu un bloc de desen, pe format normal, nu mare, acuarele, pensule, creioane colorate sau carioci. Am lucrat la clasele mici şi cu plastilină, dar cred că vom lucra şi anul acesta pentru că mai facem modelaj. Mai au nevoie de instrumente de scris : creioane, stilou, pix cu gel. Pentru geometrie au nevoie de o trusă geometrică cu riglă, echer, raportor, compas. Mai au nevoie de penar, iar manualele le primesc de la şcoală”, explică un învăţător din Cluj.

Uniforma nu mai e obligatorie

Cu cât elevii sunt mai mari cu atât se reduc şi cheltuielile. De exemplu, la liceu adolescenţii nu mai au nevoie de “mărunţişuri” precum cei din clasele I-IV. Pentru ei sunt suficiente caietele, manualele, câteva pixuri şi un rucsac.


O cheltuială în minus începând din acest an şcolar o reprezintă uniforma. Odată cu apariţia Statutului Elevului, uniforma nu mai este obligatorie, aceasta însemnând că părinţii vor fi scutiţi de o cheltuială de aproximativ 100 lei.

Trebuie prevăzuţi în buget şi bani pentru buchetul de flori pentru prima zi de şcoală. Preţul florilor variază între 30 şi 100 lei buchetul, în funcţie de preferinţe şi de locul de unde le cumpăraţi.