Educație

Un consilier județean clujean, profesor de prea multe materii

Unul dintre consilierii județeni este profesor. Din cauza sistemului educațional din România, el este nevoit să predea mai multe materii pentru a avea o catedră întreagă.

Dénes Okos-Rigó de meserie este profesor de fizică în localitatea Sâncraiu. A terminat facultatea de fizică, dar nu a predat întotdeauna această materie. În prezent predă mai multe materii la școala din comună.

”Sunt profesor titular de tehnologie.  Am terminat încă o facultate ca să pot să mă titularizez în sistem. De aceea am predat atâtea materii fiindcă atunci când am terminat facultatea, sistemul m-a trimis departe de casă și am zis că decât să fac naveta, am rămas pentru bani mai puțini în Sâncraiu”, spune Dénes.


Din când în când, câte o materie nouă

Se știe că în mediul rural, de cele mai multe ori, pentru ca un profesor să aibă catedră întreagă, este nevoie să ia alte ore. Acesta este și cazul consilierului județean care, deși este specializat în fizică și tehnologie, a ajuns să predea și muzică.

”Când am venit din armată, nu era profesor de muzică în școală. Eu aveam nevoie de ore, așa că am primit ora de muzică. Cântam imnul, și Treceți batalioane...”, spune profesorul.


Anul acesta predă tehnologie, fizică, o materie opțională și biologie. Cea din urmă este ceva nou pentru el, fiind prima dată când predă, câte o oră pe săptămână, la casa a VIII-a. Pentru această materie trebuie să se pregătească mereu înainte de oră, să învețe ce să-i învețe pe elevi. O materie pe care un profesor o predă de mulți ani nu are nevoie de atât de multă pregătire. În cazul acela trebuie însă să fie atent la cum reacționează copiii la ceea ce predă, fiindcă fiecare copil se află într-o altă situație.

Materiile opționale dau de lucru profesorilor

În ceea ce privește materiile opționale, procesul prin care se adaugă este unul foarte complicat, fiind necesare proiecte, hârțogăraie și multă bătaie de cap în fiecare an.


”La materiile care există deja și sunt manuale, acolo e ușor, că mergi după programă. Însă dacă inventezi ceva precum meșteșuguri tradiționale sau cine știe ce, acolo trebuie trecut: obiectivul, oportunități, apoi trebuie vizat de inspectorat. E un proces destul de greu”, explică consilierul judeţean.

Dénes Okos-Rigó a urmat cursuri de informatică fiindcă și-a dat seama că numai cu fizica nu va reuși să aibă o catedră întreagă, mai ales în zona rurală și astfel poate să predea opționalul de tehnologia informațiilor și a comunicațiilor. Cu toate că este profesor titular de tehnologie, el trebuie să se plimbe patru luni în fiecare an pentru a-și completa catedra. 


Problemele sistemului educațional

Pentru Dénes nici consiliul, nici școala nu sunt atât de importante precum copiii. Pentru ei ar fi nevoie de multe schimbări în actualul sistem educațional. Materia este prea stufoasă. Se tot spune că se va preda mai puțin și mai bine, însă se întâmplă exact contrariul. De asemenea, sistemul de titularizare creează probleme.

”Față de când eram eu în școală, materia de bază s-a înjumătățit. Sunt doar povești nemuritoare. Dacă e să calculăm cât predăm și cu cât rămâne copilul, este prea mult. Trebuie să predăm mai puțin, mai la obiect și să le fie de folos copiilor în viață. Eu oricum nu mă duc după manual tot timpul. Manualul doar mă ajută dacă e bun. Dacă nu e bun, atunci eu ca profesor predau materia și spiritul materiei. Acum sunt colorate, pe vremea mea nu erau colorate, dar erau mai exacte. Multe informații sunt greșite. De multe ori trebuie să îmi cer scuze de la elevi că găsesc greșeli”, spune bărbatul.


Descentralizarea este o necesitate, mai ales în cazul școlilor. Dénes, împreună cu mulți alții, au fost la cursuri de descentralizare, însă în zadar. Comunitatea poate să aleagă primarul, însă când este vorba de directorul școlii, acesta este numit politic, iar nicio decizie nu poate fi luată, ci trebuie mers la inspectorat de fiecare dată.

Între politică și învățământ

Dénes Okos-Rigó spune cu mândrie că de meserie este profesor. Faptul că s-a apucat de politică a fost doar o întâmplare, a fost cursul vieții sale. Să jongleze însă între cariera de dascăl și cea politică este dificil uneori, mai ales pentru copiii cărora le predă.

”Nu mi-am propus să fiu consilier. Vara e foarte bine să fii consilier județean fiindcă suntem în vacanță și pot merge liniștit la ședințe. Însă în timpul anului, de multe ori am probleme fiindcă se pun ședințele când am eu ore. Am noroc că în Sâncraiu avem un colectiv unit și mă ajută, mă înlocuiesc când e nevoie, cu toate că pentru copii nu e bine. Dacă e cazul și comunitatea simte că am fost de folos, mai încerc. Însă dacă simte că nu am fost de folos, atunci mă opresc. Cetățenii nu ne-au trimis pentru un partid, ci pentru ei”, explică consilierul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter