Educație

Spectacol inedit despre comunism, susţinut de elevii unui liceu din Cluj, la Opera Maghiară

Pentru mulţi tineri perioada liceului este una zbuciumată. Nu şi pentru câţiva zeci de elevi de la Liceul Teoretic „Apaczai Csere Janos” Cluj care fac parte din corul instituţiei de învăţământ. Aceştia vor susţine un spectacol inedit despre perioada comunismului din anii ‘80 la Opera Maghiară din Cluj-Napoca.

Spectacolul „O zi frumoasă de vară” spune poveştile de dragoste din acele timpuri dintre oameni tineri şi adulţi, dar aduce în faţă şi partea urâtă a acelei perioade. Musicalul este compus pe piesele Neoton Familia din anii ’80.

Este vorba despre un musical cu tineri şi despre tineri în epoca comunismului, în anii ’70 – ’80. O poveste de dragoste între tineri, dar şi între adulţi. Este un spectacol interesant şi distractiv, însă are un mesaj destul de dur. Vrem să le arătăm spectatorilor cum era în epoca comunismului, cu Securitatea şi oamenii care te pândeau din spate şi te pârau la Securitate”, a declarat profesoara de muzică a liceului, cea care coordonează Corul „Apaczai”, Ildiko Szabadi.


Profesoara de muzică le-a povestit elevilor despre acea perioadă şi are încredere că tinerii care vor urca pe scenă au înţeles mesajul show-ului, însă nu în totalitate.

„Într-un fel da, cred că tinerii care urcă pe scenă au înţeles mesajul pe care o să-l transmită spectatorilor, dar într-un fel nu. Este mai greu pentru ei să înţeleagă epoca comunismului, dar noi le-am tot povestit despre această epocă şi le-am explicat ce era, cum era, că nu puteai să ai încredere în nimeni. Aşa se spunea că şi peretele avea urechi”, a spus profesoara.


Unii tineri au ales să se distreze toată vara. Asta au făcut şi cei care fac parte din corul liceului, dar într-un alt mod. Au repetat ore întregi pentru acest spectacol astfel încât totul să iasă ca la carte.

„Noi am început să ne pregătim pentru acest spectacol din luna ianuarie. Să faci un spectacol înseamnă că pe lângă orele de la cor trebuie să faci repetiţii în plus. Când am început vacanţa, de la festivitate ne-am dus la Operă la repetiţii. De atunci în fiecare zi până în 9 iulie când am avut premiera, în fiecare zi am repetat, şi sâmbăta şi duminica, de la 09:00 până la 20:00. Este foarte obositor”, a precizat Ildiko Szabadi.


Corul aduce liceului medalii după medalii an de an, atât naţionale, cât şi europene.

„La această şcoală sunt din anul 2003 şi de atunci există un cor mixt în şcoală. Am avut multe concerte, am participat la festivalul cu corul pentru copii, am fost în Spania în anul 2012 la un concurs unde am luat locul patru, am participat şi la olimpiadă orală şi am luat premiul întâi, premiul doi sau premiul trei pe ţară”, menţionează profesoara.


Costurile unui singur spectacol sunt mari, însă corul se descurcă cum poate: din donaţii sau din diverse fonduri pentru proiecte culturale.

„Pentru un spectacol cum este acesta trebuie să plătim oamenii de la Operă, iar un spectacol urcă cam pe la 5000 de lei, iar noi nu vindem bilete. Doar donaţii dacă vor să dea spectatorii. Pentru primul spectacol am plătit 6.500 de lei, pentru că am avut mai multe repetiţii de făcut. Ne-am mai descurcat cumva cu proiectele pe care le-am scris la Primărie şi la Com’On Cluj”, a povestit Ildiko Szabadi.


Printre cei mai încântaţi de prestaţia tinerilor sunt părinţii, dar şi oamenii simpli care participă la spectacol.

„Părinţii mi-au mulţumit foarte mult şi au spus că nici nu credeau că se poate aşa ceva într-o şcoală. Noi am depăşit stadiul «ce frumoşi sunt» şi «ce frumos cântă». Spectacolul este unul foarte performant şi foarte profesionist Asta spun cei care l-au văzut”, a rememorat Ildiko.

Profesoara de muzică le transmite altori profesori să „găsească un mod pentru elevii lor să se manifeste într-un fel sau altul”.

Spectacolul susţinut de cei 50 de tineri va avea loc în data de 29 septembrie de la ora 18:00 la Opera Maghiară din Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter