monitorulcj.ro Menu
Educație

USAMV Cluj a scos prima generaţie de specialişti europeni în agricultură

Proiectul european de practică “ Pregătirea Practică – Investiţie pentru Viitorii Specialişti în Agricultură”, derulat de USAMV din Cluj-Napoca, a ajuns la final.

USAMV Cluj a “scos” prima generaţie de specialişti europeni în agricultură

Sute de studenţi s-au strâns miercuri la sediul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca pentru a le fi înmânate diplomele de participare la stagiul de practică din cadrul proiectului european “Pregătirea Practică –Investiţie pentru Viitorii Specialişti în Agricultură”, proiect co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013.


Peste 700 de studenţi şi 21 de tutori au beneficiat de şedinţe de consiliere şi orientare profesională, sesiuni de consiliere în legislaţia muncii şi stagii de pregătire practică la 21 de insituţii de renume, relevante în domeniul de specializare al acestora. Nelipsite din grila de beneficii au fost şi premiile în bani dar şi o aplicaţie de studiu la parteneri pentru schimb de experienţă cu universităţile din Germania. Pentru premiul cel mare, o excursie în Germania, s-a organizat un concurs de eseuri, pentru a-i putea selecta pe cei mai buni 45 de studenţi.

Vizita lor nu s-a lăsat fără alte beneficii. Potrivit doamnei Sevastiţa Muste  asistent manager în cadrul proiectului, au fost semnate contracte cu două firme mari din domeniul, care le asigură echipamente  agricole.

Pentru cele peste 60 de ore de practică, pentru care studenţii s-au deplasat în teritoriu, a fost asigurat transportul şi cazarea, din bugetul total de 500.000 de euro.

„Am încercat cât am putut să le asigurăm cazare şi masă, pe lângă subvenţia pe care desigur au obţinut-o. Acum suntem cu cererile de rambursare la zi, iar bugetul total s-a cheltuit aproape în totalitate”, a afirmat Sevastiţa Muste.

Experienţă unică pentru studenţi

Pentru studenţi experienţa a fost una de neuitat, ei arătându-se mulţumiţi de această iniţiativă.

“Eu mi-am desfăşurat stagiul de practică la Gradina Botanică din Jibou. Pe lângă laboratoarele de cercetare foarte bine puse la punct, mi-a plăcut şi faptul că deşi am fost aproape tot timpul doar în incinta grădinii, am putut socializa foarte bine cu cei din jur, reuşind împreuna să desfăşurăm  activităţi care să ne solicite creativitatea”, a spus Maria Codrea, studentă în anul III la specializare horticultură, una dintre beneficiarele proiectului.

O altă studentă este de părere că oportunitatea de a se deplasa aproape zilnic la o herghelie cu cai este o experienţă unică. Practica i-a adus multe cunoştiinţe noi dar şi o perspectivă mai clară despre cum se poate obţine un loc de muncă în acest domeniu.

“Am fost fericiţi că am avut această oportunitate, pentru că astfel am reuşit să-i inculdem pe toţi studenţii de la cele 5 facultăţi ale USAMV, obiectivul general al proiectului fiind acela de a creşte gradul de inserţie a stundeţilor în unităţile de profil”, a completata Sevastiţa Muste, managerul de proiect.

Această a adăugat că, participând la activităţile proiectului, studenţii de la USAMV din Cluj-Napoca au devenit parte ai unei reţele de profesionişti în domeniile pentru care se pregătesc deja.

Articol scris de Andrada Meseşan.