Educație

Peste 5000 de profesori din județul Cluj se află în grevă japoneză. Vezi lista revendicărilor

Peste 5000 de profesori din județul Cluj se află, începând de luni, în grevă japoneză pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la situația din învățământ. Aceștia cer alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din P.I.B. pentru educație, modificarea Legii educației naționale, adoptarea unei legi de salarizare, dar și depolitizarea învățământului.

Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean (SLIPC), a declarat că greva va dura până miercuri.

“De astăzi, între orele 11-13 în fiecare școală unde sunt membri SLIPC – FSLI profesorii sunt în grevă japoneză. Este vorba de peste 5000 de profesori din Cluj-Napoca, Dej, Gherla, Câmpia Turzii, Ciucea. Greva durează până miercuri. Greva este fără perturbarea procesului de învățare, profesorii poartă în piept sigla SLIPC pentru a trage un semnal de alarmă societății civile, guvernanților, față de situația din învățământ. Concomintent, se desfășoară și pichetarea Guvernului și a sediului USL la București, iar pe 6 noiembrie vor organiza un miting la București, urmat de un marș”, a declarat Cojocaru.


Lista de revendicări a membrilor F.S.L.I. conține printre altele, alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din P.I.B. pentru educație și creșterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învățământ, modificarea Legii educației naționale, adoptarea unei legi de salarizare, depolitizarea învățământului, debirocratizarea sistemului de învățământ, prin reducerea semnificativă a situațiilor și evidențelor pe care le întocmesc cadrele didactice și regândirea programelor școlare și a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă și nu pe cea informativă.

“Cerem reintroducerea normei de predare de 16 ore/ săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ și gradul didactic I, decontarea cheltuielilor cu naveta personalului didactic, de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației Naționale, reintroducerea ajutorului de 100 euro/an, pentru achiziționarea de cărți sau programe educaționale pe suport electronic, reintroducerea sporului de doctorat, pensionarea anticipată, cu cel puțin 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei. De asemenea, cerem ca salariile profesorilor debutanți să crească cu 50 %, reîntregirea veniturilor personalului din învățământ la nivelul celor din anul 2009, ceea ce ar determina creșterea salariilor personalului din învățământ cu aproximativ 15% și majorarea salariilor personalului nedidactic, prin reintroducerea sporului de vechime în muncă”, a mai precizat Cojocaru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter