Economie

Clujul are mai mulţi chiriaşi

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/22_ziua/07%20blocuri%20locuinte%20manastur%20rp%2001.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Diminuarea puterii de cumpărare a făcut ca achiziţiile să scadă în detrimentul închirierilor.</p>

Anul 2011 a adus o scădere a ponderii clienţilor interesaţi de achiziţia unui apartament, în favoarea celor orientaţi spre închiriere.

Astfel, dacă în medie, în 2010, 67,16% dintre vizitatorii portalului imobiliare.ro analizau ofertele de vânzare, pe parcursul anului 2011 ponderea acestora scăzuse la 60,43%. Pe de altă parte, numărul persoanelor care aveau în vedere închirierea unui apartament a crescut în 2011 la 39,57%, faţă de 32,84% în anul precedent.

Interesant este că, la nivelul lui 2011, oferta a rămas structurată pe cerinţele din anul precedent: 67,48 dintre oferte erau pentru vânzare, în vreme ce restul de 32,52% vizau închirierea, se arată în analiza portalului.

Confirmare pe plan local


Creşterea interesului pentru închiriere şi în acelaşi timp concretizarea acestuia este confirmată şi pe plan local de agenţii imobiliari. „Cererea de apartamente s-a menţinut la acelaşi nivel faţă de anul trecut, iar preţul a rămas relativ constant, înregistrându-se variaţii atât cu plus, cât şi cu minus. Într-adevăr am observat o creştere a numărului de contracte de închiriere. Printre motive se poate număra faptul că, faţă de 2008, valoarea chiriilor a scăzut. Spre exemplu, o chirie care era acum trei ani 400 de euro poate fi contractată acum la 250 de euro. Am observat, totodată, o creştere a numărului de clienţi străini”, declară Tudor Marc, agent Welt Imobiliare.

Opinia este împărtăşită şi de Alex Muntean, agent imobiliar clujean. „Numărul de contracte de închiriere pe segmentul apartamente a crescut din cauza reducerii veniturilor populaţiei. Mulţi dintre clujeni nu au mai putut accesa credite îndreptându-se către închiriere”, declară el.

Apartamentele mici mai atractive

Faţă de 2010, anul acesta a marcat o creştere vizibilă a interesului pentru apartamentele de mai mici dimensiuni.

Astfel, la finalul lui 2011, 19% dintre potenţialii clienţi de apartamente căutau o garsonieră, faţă de doar 14% în aceeaşi perioadă a anului precedent. În mod similar, anul acesta, numărul vizitatorilor care analizau ofertele de apartamente cu două camere a crescut la 41%, de la 38%. Pe de altă parte, variaţia înregistrată pe categoria apartamentelor cu patru camere a fost mult mai redusă, de doar două puncte procentuale, se mai precizează în analiza imobiliare.ro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter