Economie

Bătălie pe IT-iştii clujeni

<p /><img src="documente/stories/11_noiembrie/25_ziua/05-programmers_at_work.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Programatorii cu experienţă sunt ofertaţi săptămânal de companiile concurente.

Deschiderea de noi centre IT la Cluj şi extinderea unora deja existente face ca cererea de forţă de muncă să fie mai mare decât oferta, iar perspectivele de viitor indică o accentuare a dezechilibrului.

„Deja începe să nu mai fie acoperită cererea, e foarte mare luptă pe programatori între companii, cei cu experienţă sunt ofertaţi săptămânal de concurenţă, însă se fac şi compromisuri – chiar dacă se caută persoane cu vechime în muncă de peste 3 ani, se angajează şi din categoria entry-level pentru că nu se găseşte personal care să îndeplinească condiţiile”, spune Paladia Petrar, specialist resurse umane în cadrul Integra HR.


Deviza formatorilor – „puţini, dar buni”

Instituţiile de învăţământ nu vor să facă rabat de la calitate. Astfel că, în fiecare an facultăţile clujene scot câteva sute de IT-işti, faţă de cele câteva mii de economişti, spre exemplu.


„Numărul de absolvenţi nu este suficient pentru a acoperi piaţa, însă nu vrem să dăm oameni slab-pregătiţi. Datorită numărului redus de locuri şi procentul de promovabilitate este destul de bun, dintre cei care se înscriu la facultatea noastră peste 75% reuşesc să devină licenţiaţi”, declară pentru Monitorul de Cluj prof. univ. Florian Boian, director al Departamentului Informatică din cadrul Facultăţii de Matematică şi Informatică a UBB.

S-au anunţat deja peste 250 de angajări în doi ani


Mai multe companii care au deja sedii în Cluj-Napoca, sau care intenţionează să deschidă centre aici au făcut deja public planul de angajări pe următorii ani.

Furnizorul de soluţii IT SAP anunţa acum două zile deschiderea unui centru de consultanţă în România, format din trei birouri – la Cluj, Bucureşti şi Timişoara – pentru cele trei oraşe urmând să angajeze 400 de persoane până în 2014. De asemenea, Endava va recruta pentru biroul din Cluj-Napoca aproximativ 60 de persoane până în martie-aprilie 2012.


Compania clujeană Fortech, dezvoltator software în regim de outsourcing, a recrutat în acest an 70 de oameni pe partea de dezvoltare software şi testare şi are disponibile încă 20 de posturi.

ISDC, care a ajuns la pragul de 200 de angajaţi, după ce 70 de persoane s-au alăturat companiei în primele opt luni ale acestui an, a anunţat că până la finalul lui 2011 urmăreşte să crească cu încă 15% numărul angajaţilor, mai ales ca urmare a extinderii portfoliului de clienţi din sectorul financiar-bancar.

Ultimele Stiri
abonare newsletter