Economie

Milioane de români AU SUFERIT, iar acum se pot pensiona MAI DEVREME, fără penalizare

Milioane de români care au avut de suferit în ultimele trei decenii se pot pensiona mai devreme, fără să fie penalizați.

milioane-de-romani-au-suferit-iar-acum-se-pot-pensiona-mai-devreme-fara-penalizare milioane-de-romani-au-suferit-iar-acum-se-pot-pensiona-mai-devreme-fara-penalizare

 

 


Românii care au locuit pentru cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă vor beneficia, în sfârșit, de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare.

 


Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, joi, actul normativ pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Este vorba despre actul normativ care prevede ca persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă să se pensioneze mai devreme cu doi ani, fără a fi penalizați.

Care sunt localitățile în care seniorii se pot pensiona mai devreme?

Potrivit legii promulgate, joi, de președintele Klaus Iohannis, nu mai puțin de șase localități din județul Cluj se numără printre zonele în care oamenii care au locuit preț de 30 de ani se pot pensiona devreme. Aceste localități sunt: Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, Iara şi Turda.


Printre localitățile vizate se numără: Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara.

De asemenea, sunt vizate localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, Băiţa din judeţul Bihor, Bacău şi Oneşti din judeţul Bacău, Crizbav, Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov, localităţile Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin.


Milioane de români beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

Totodată, legea mai prevede localitățile Năvodari din judeţul Constanţa, Baraolt din judeţul Covasna, Galaţi, dar și localităţile Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, Ioneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Urdari şi Turceni din judeţul Gorj.

Nu în ultimul rând, în această categorie mai intră localităţile Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, Broşteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, Mina Altân Tepe din judeţul Tulcea, dar și Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea.


Actul normativ prevede că „persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/ sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor”, în mai multe localităţi şi pe o rază de 8 km în jurul acestora, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare.

CITEȘTE ȘI:

Un nou tip de pensie va apărea în România! Cine va putea beneficia de aceasta?

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter