Economie

Locuințele sociale se lasă așteptate! De ce au fost date peste cap planurile Primăriei?

Locuințele sociale dintr-un bloc nou de pe strada Ghimeșului, din Cluj-Napoca, sunt departe de a fi terminate.

locuintele-sociale-se-lasa-asteptate-de-ce-au-fost-date-peste-cap-planurile-primariei locuintele-sociale-se-lasa-asteptate-de-ce-au-fost-date-peste-cap-planurile-primariei

Cu toate că finalizarea locuințelor sociale de pe strada Ghimeșului figurau, anul trecut, pe lista principalelor obiective de investiții pentru perioada 2019-2020, acestea încă nu sunt finalizate. Anul trecut, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, dădea asigurări că proiectul va fi dus la bun sfârșit în 2019, însă inaugurarea a fost amânată. Pandemia de coronavirus a dat peste cap socotelile, spune edilul.

„Aici (pe strada Ghimeșului – n.r.) avem o mare problemă cu firma care lucrează acolo, are întârzieri majore la realizare. Ne-a informat că are dificultăți de activitate și că își suspendă activitatea pe perioada coronavirusului. Își reiau activitatea după ce se termină criza. Este o firmă mai lovită decât altele, este singura care ne-a notificat expres că își suspendă activitatea”, a explicat primarul, într-o intervenție telefonică.


Lucrările trebuiau deja finalizate. Vor fi gata până în toamnă?

Emil Boc admite că lucrările trebuiau finalizate deja, însă, cel mai probabil, „se duc până în toamnă”. Administrația locală promite că va verifica cu exactitate îndeplinirea condițiilor, în contextul în care constructorul a obținut deja un Certificat de Situație de Urgență, de la Camera de Comerț.

Potrivit edilului, constructorul – SC Ceconi SRL – este singura companie care a anunțat Primăria Cluj-Napoca despre imposibilitatea efectuării lucrărilor. Departamentul juridic al municipalității analizează acum solicitările firmei cu sediul în localitatea Bixad, satul Trip, judeţul Satu Mare, să vadă dacă se impune și aplicarea unor penalități în cazul în care nu sunt îndeplinite condițiile date de lege.


Conform panoului informativ de pe șantier, data finalizării construcției este 1 noiembrie 2021. Pe același panou scrie că ridicarea blocului de locuințe sociale a început în data de 1 noiembrie 2018. Așadar, este necesară o durată de execuție a lucrărilor de 36 de luni – trei ani – pentru o construcție cu parter și trei etaje, cu 12 apartamente, 14 locuri de parcare, pe un teren de 740 mp!

Firma de construcții, implicată într-un dosar penal în Sălaj

Proiectul de pe strada Ghimeșului nr. 1 a prins contur în data de 16 aprilie 2018, atunci când a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) anunțul privind contractarea serviciilor de construire. Ulterior, în data de 21 septembrie 2018, Primăria municipiului Cluj-Napoca a atribuit afacerea firmei de construcţii SC Ceconi SRL, semnând contractul în valoare de 2.863.438,08 lei (fără TVA).


SC Ceconi SRL, firmă care ridică acest bloc de locuințe sociale, a fost implicată într-un dosar în care fostul primar al localităţii Chieşd, din judeţul Sălaj, Ioan Catană, a fost condamnat, definitiv, la sfârştul anului 2017, la 18 luni de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu, potrivit jurnalul.ro.

În mai 2011, SC Ceconi SRL a fost firma care a reabilitat Grădiniţa „Lizuca”, pentru 77.764 lei (fără TVA). Apoi, în iunie 2011, compania şi-a adjudecat şase loturi dintr-un contract de reabilitare a grădiniţelor şi şcolilor din Cluj-Napoca – Liceul de Arte Naţionale, Colegiul Naţional „George Coşbuc”, Grădiniţa „Micul Prinţ”, Grădiniţa „Dumbrăvioara”, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” şi Liceul Teoretic „Báthory István”, pentru 465.223.45 lei (fără TVA).


„Pe partea socială, dincolo de programul de locuințe sociale, pe care îl avem în fiecare an, anul acesta vor fi finalizate locuințele de pe strada Ghimeșului și vor începe altele, am introdus programe care vizează subvenția la chirie, cred că suntem printre puținii din România care aplicăm acest program. (...) De peste 10 ani, locuințe ANL nu se mai construiesc în oraș.” - Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, în aprilie 2019

CITEȘTE ȘI:


Toleranță ZERO pentru leneși! Emil Boc: „Nu accept ca cei care pot munci să stea cu mâna întinsă!”
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter