monitorulcj.ro Menu
Economie

491 mil. € pentru depășirea crizei. Winkler (UDMR): Fondurile UE trebuie utilizate eficient!

Fondurile Uniunii Europene trebuie utilizate eficient pentru gestionarea crizei economice, consideră UDMR.

491 mil. € pentru depășirea crizei. Winkler (UDMR): „Fondurile UE trebuie utilizate eficient!”

Uniunea solicită Ministerului Fondurilor Europene şi reprezentanţilor Guvernului să se implice imediat în dialogul instituţional iniţiat de Comisia Europeană şi, în acelaşi timp, să înceapă consultările cu mediul economic pentru a putea folosi cât mai repede şi cât mai eficient noile instrumente.

„Salutăm decizia Comisiei de a realoca fondurile din cadrul Politicii de coeziune, cu atât mai mult cu cât UDMR, în decembrie 2018, a formulat o propunere asemănătoare. Atunci, noi am solicitat redistribuirea fondurilor de coeziune alocate României de la investiţiile mari centralizate şi imposibil de finalizat la termen către Programul Operaţional Regional (POR)”, a precizat europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler.


„Continuăm să susţinem că proiectele locale din cadrul POR trebuie să fie finanţate prioritar. Comisia Europeană creează acum cadrul pentru materializarea propunerii noastre, iar pentru a folosi această oportunitate în mod eficient credem că este absolut necesară o bună colaborare între Guvern, agenţiile de dezvoltare regională şi autorităţile locale”, a mai declarat Winkler, coordonatorul Consiliului Economic al UDMR.

Obiectiv principal: protejarea locurilor de muncă

Eurodeputatul a anunţat că membrii Consiliului Economic al UDMR lucrează la un pachet de propuneri, obiectivul principal al acestuia fiind protejarea locurilor de muncă şi sprijinirea cetăţenilor în depăşirea consecinţelor crizei economice şi sociale.


„Trebuie să utilizăm eficient şi integral instrumentele economice şi financiare incluse în pachetul de măsuri propus de Comisia Europeană în vederea sprijinirii statelor membre în combaterea pandemiei de coronavirus Covid-19, dar şi pentru atenuarea efectelor în plan economic provocate de această criză. Pachetul propus de Comisia Europeană este în valoare de 37 de miliarde de euro, din care 8 miliarde devin imediat disponibile. Practic, Comisia propune redirecţionarea sumei de 37 de miliarde de euro disponibilă în bugetul multianual curent, 2014-2020, în cadrul Politicii de coeziune. Acest lucru presupune redistribuirea fondurilor deja disponibile pentru noile obiective”, a spus Winkler.

„Conform propunerii Comisiei, toate statele membre pot utiliza aceste sume pentru combaterea Covid-19 şi pentru atenuarea consecinţelor economice şi sociale ale pandemiei. 491 de milioane de euro sunt disponibile pentru România, aceşti bani putând fi redistribuiţi şi folosiţi imediat pentru noile obiective. În perioada următoare, România va putea folosi 2,588 miliarde de euro. Această sumă va putea fi alocată, după consultările dintre Guvern şi Agenţiile de dezvoltare regională, pentru obiective pe termen scurt şi mediu, pentru stimularea economiei”, a explicat Iuliu Winkler.


Regulile pentru ajutoarele de stat vor fi flexibile

Potrivit Comisiei, pandemia de Covid-19 va produce recesiune în statele membre ale UE, prognoza economică pentru anul 2020 fiind modificată de la +1,4 la -1%, contracţia economiei urmând să ajungă la 2,5% din PIB-ul UE, a atras atenţia europarlamentarul UDMR.

„În acest context, Comisia Europeană a stabilit trei obiective: consolidarea sistemelor de sănătate publică (dotarea cu aparatură medicală, materiale consumabile, materiale şi echipamente pentru dezinfectare, intervenţii specifice în domeniul sănătăţii publice); asigurarea fluxurilor de lichiditate pentru întreprinderile mici şi mijlocii (capitalizarea fondurilor de garantare, credite preferenţiale); sprijin pentru piaţa forţei de muncă finanţat din Fondul Social European (finanţarea formelor de angajare pe termen scurt, intervenţii pe piaţa muncii). Avem de-a face cu o decizie fără precedent a Comisiei Europene care implică redistribuirea finanţărilor prin flexibilizarea regulilor Uniunii Monetare şi a regulamentelor de utilizare a fondurilor de coeziune”, a subliniat Iuliu Winkler.


Europarlamentarul UDMR a afirmat că în următoarea perioadă regulile privind ajutoarele de stat vor fi, de asemenea, aplicate în mod flexibil.

„Statele membre îşi vor putea sprijini sectoarele economice aflate în criză. Vorbim mai ales de sectorul turismului, de industria hotelieră, de industria divertismentului şi transporturile, care sunt grav afectate”, a mai precizat europarlamentarul UDMR.