Economie

Ce poți cumpăra în Cluj-Napoca dacă te dau banii afară din casă? Palat de 6,6 mil. €!

Ofertă unică pe piața imobiliară clujeană – un monument istoric, parte a ansamblului arhitectonic din Piața Unirii, a fost scos la vânzare.

Ce poți cumpăra în Cluj-Napoca dacă te dau banii afară din casă? Palat de 6,6 mil. €! Ce poți cumpăra în Cluj-Napoca dacă te dau banii afară din casă? Palat de 6,6 mil. €!

Potrivit anunțului publicat pe un site de vânzări, terenul aferent proprietății este de 1.241 mp, iar suprafața utilă a imobilului este de circa 2.000 mp (distribuiți în zona rezidențială de la parter, respectiv etajul clădirii unde, în total, există 18 apartamente de câte 1, 2, 3 sau 4 camere). Parterul mai are patru spații comerciale la stradă, pe lângă apartamentele de locuit din curtea interioară.

Înfățișarea actuală a clădirii de pe strada Napoca nr. 5 se datorează unor ample lucrări din anii 1860, atunci când au fost unificate cele două clădiri anterioare, iar peste parterele existente s-a introdus un etaj unificator. Având caracteristicile romantismului provincial, se mai regăsesc atât elemente ale stilului neogotic, cât și elemente de clasicism.


Pe vremuri, cele două case aveau planul tipic în formă de „L”, cu latura lungă dezvoltată spre fundul parcelei, iar latura scurtă așezată pe limita către stradă. În latura scurtă se aflau gangurile carosabile de intrare în curte, sub care nu se construia subsol. Clădirile erau așezate simetric cu gangurile alăturate. De asemenea, una dintre clădiri are la parter bolți baroce databile din secolul XVIII.

Fragmente din bolți din piatră din sec. XVI

Detaliile chenarelor din fațadă, atât de la ferestre, cât și de la gang, indică apartenența la stilul neogotic, iar rigoarea ritmului și pilastrii din flancuri arată persistența clasicismului în compoziție. Prin unificarea parcelelor și construirea pe fundul noii parcele, a rezultat un plan închis pe toate laturile, specific palatelor. Spre curte, sunt cursive cu balustradă de fontă în stil neogotic. Doar colțul sud-estic a rămas parter, acesta fiind restructurabil.


Subsolul se întinde sub aripile laterale, iar spre stradă are două spații boltite sprijinite pe șine metalice (bolți prusace). În aripa estică a subsolului se regăsesc structuri cel mai probabil din secolele XVIII – XIX, caracterizate de zidării din piatră și bolți late semicilindrice din cărămidă. În cazul aripii vestice, sunt zidării din piatră de carieră și fragmente din bolți din piatră cu ancadramente cu muchia teșită, databile cel mai probabil din secolele XVI – XVII.

„Parte din încăperile parterului și etajului au fost subîmpărțite în anii comunismului, dar o restaurare i-ar putea aduce palatului prestanța de altă dată!”, se mai arată în anunțul de vânzare al imobilului dotat cu un garaj, 27 de încăperi, sistem de încălzire (centrală proprie), utilități generale (curent, apă, canalizare, gaz) și scos la vânzare la prețul de 6,6 milioane de euro, negociabil.


Pensiune cu 21 de camere, de vânzare în inima Clujului

Potrivit unui alt anunț, o pensiune construită în 2003, retrasă de la traficul aglomerat, care „oferă acel loc de relaxare și intimitate, la doar 7 minute de mers pe jos până în punctul 0 al orașului”, a fost scoasă la vânzare. Amplasamentul dispune de cinci locuri de parcare, restaurant, o tavernă, terasă, respectiv 21 de camere, plus recepția și bucătăria. Suprafața construită este de 1.050 mp, iar prețul de vânzare se ridică la 980.000 de euro (1.135,57 euro/mp).

Locația este în apropiere de mijlocale de transport în comun, Parcul Central „Simion Bărnuțiu” și Sala Polivalentă, oferind confort și o oază de relaxare, spun vânzătorii. Echipată cu toate facilitățile necesare activității unei pensiuni, atât din punctul de vedere al cazării, cât și partea de restaurant și terasă, pensiunea constituie „un avantaj suplimentar pentru o investiție profitabilă”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter