Economie

Rata sau chiria? De ce preferă clujenii să se îndatoreze la bănci pentru apartamente?

Românii au un simț al proprietății foarte bine dezvoltat. Lucru dovedit și de un studiu realizat la nivel internațional.

Datele cercetării arată că, dintre europeni, suntem cei mai interesați să economisim pentru a ne cumpăra o casă, chiar și în condițiile în care prețurile la proprietățile imobiliare au crescut.

Românii preferă să fie proprietari, în loc să închirieze o locuință. Cumpărarea unei locuințe reprezintă o prioritate. Cei mai mulți anticipează că vor avea propria casă până la 34 de ani.


Și la Cluj se cumpără, în ciuda prețurilor mari

Această preferință o întâlnim și la tinerii care locuiesc în Cluj-Napoca, unde prețurile la imobiliare sunt extrem de mari.

Piața imobiliară din Cluj este într-o creștere continuă. Apartamentele s-au scumpit anul trecut și nici în 2020 nu vor sta pe loc. În medie, prețurile au crescut, în 2019, cu 8% față de 2018. De departe, cele mai mari scumpiri au fost la Cluj, unde prețul pe metrul pătrat depășește 1.700 de euro.


Anul care tocmai s-a încheiat a adus o creștere de peste 10% în prețul apartamentelor din Cluj Napoca, potrivit imobiliare.ro. Cele noi s-au scumpit cu 11,5%, comparativ cu decembrie 2018, dar nici locuinţele din blocurile vechi nu au fost departe şi au înregistrat o majorare de peste 9 procente.

Prețurile mari ale chiriilor este unul dintre motivele pentru care unii tineri preferă să se îndatoreze la bănci.


„Eu am stat în cămin pe perioada facultății, chiar dacă eram angajată. Apoi mi-am dat seama că se apropie timpul să îmi caut un loc al meu. Vedeam ce prețuri exegerate sunt în chiriile din Cluj. Găseai chirie la un pret cât de cât acceptabil dacă mai stăteau cu câteva personae în apartament. Puteai ajunge chiar să împarți camera cu cineva, la fel ca în cămin. Așa că am decis să aplic pentru un credit și mi-am cumpărat apartament, iar acum, plătesc mai puțin la rată decât aș plăti la chirie”, spune Raluca Maier, o tânără care și-a cumpărat apartament.

Desigur, unii, chiar dacă muncesc în Cluj-Napoca și își petrec cea mai mare parte din zi acolo, aleg să își cumpere apartamente în Florești, fiindcă prețurile sunt mai accesibile.


„După ce m-am plimbat prin mai multe zone din Cluj-Napoca, din chirie în chirie, am ajuns în Florești fiindcă era mai ieftin. După ce te obișnuiești cu traficul, nu e chiar atât de greu. Am început să îmi caut apartament pentru că mă săturasem să dau banii proprietarului. Oricum îi dau la bancă acum, dar măcar la sfârșitul perioadei voi avea apartamentul meu. Am încercat să găsesc un apartament nu foarte mare, la un preț rezonabil. Așa am ajuns să plătesc mai puțin rata decât plăteam chiria. De asemenea, am ales să iau credit ca să nu mai fie nevoie să pierd din timpul meu ca să mă vpd cu proprietarul și să îi dau banii sau să stau ca pe ace că poate voi fi nevoită să mă mut iar. Niciodată nu știi când vine o rudă în Cluj la facultate și are nevoie de spațiul respective”, explică Ionel M.

Alții văd achiziționarea unui apartament ca pe o investiție de viitor.


„Vreau să îmi cumpăr un apartament ca să pot să îl amenajez cum doresc și, de asemenea, este o investiție de viitor. Având în vedere că municipiul Cluj-Napoca este într-o continuă dezvoltare, cererea pentru apartamente este foarte ridicată. Mă gândesc că pentru viitor este o investiție stabilă, indiferent cum va evolua piața. Fiind centru universitar, cererea va exista mereu. Astfel, este o investiție mai sigură decât multe altele. În afară de asta, chiriile au ajuns la un nivel ridicat și sunt bani pe care nu-i mai recuperezi. De asemenea, proprietarii sunt reticenți dacă tu vrei să faci modificări, plus că ai mereu nesiguranța că poate vrea să vândă apartamentul și te gândești ce vei face după aceea”, zice Alex Andrieș.

Alții au observat că lucrurile nu stau prea bine din punct de vedere legal pentru chiriași.

„Au fost mai multe motive pentru care am ales să scot bani din bancă pentru a-mu cumpăra un apartament. În primul rând, legislația pentru chiriași în România nu este bine pusă la punct, așa că proprietarul poate să te scoată oricând din chiria. În al doilea rând, nu poți amenaja o chirie după placul tău, așa că nu va fi niciodată cu adevărat căminul tău. Pe urmă faci un calcul cât plătești chirie și cât ai plăti rată și e cam același preț”, spune Monica M.

O casă, visul cel mai mare al românilor

Așa gândesc majoritatea românilor. Un studiu internațional arată că 84% dintre conaționali consideră că este mai rentabil să îşi cumpere o locuinţă proprie decât să stea cu chirie. Cifra este mult peste media europeană. Cercetarea mai arată că doar 56% dintre români ar plasa un alt obiectiv financiar înaintea celui de a strânge bani pentru o casă - sub media europeană.

Majoritatea achizițiilor imobiliare sunt făcute de tineri

„La acest moment majoritatea achizițiilor sunt făcute de către tineri. E vorba despre tinerii care se mută din orașele mai mici sau din zona rurală către orașele principale. Din acest motiv asistăm la un fenomen de urbanizare prin care tinerii migrează din orașele mici către orașele principale ale României. Vorbim de tineri cu vârste cuprinse între 25 de ani- 35, de familii tinere și în principal de persoane tinere care sunt dispuse la migrare către o forță de muncă mai bine remunerată”, spun specialiștii în imobiliare, potrivit Digi24.ro.

Faptul că nivelul chiriei lunare este de multe ori similar cu al ratei la bancă îi determină pe cei mai mulți conaționaționali să devină proprietari. În acest context, țara noastră este pe primul loc în UE când vine vorba despre numărul de proprietari de locuinţe. Din cele aproape 9 milioane de locuințe din România, 96 la sută sunt locuite de proprietari și doar patru la sută sunt date spre închiriere.

Ultimele Stiri
abonare newsletter