Economie

Taxa clawback, mai distructivă decât OUG 114? Medicamentele româneşti, înlocuite cu cele din import

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) reia solicitarea făcută primului ministru Ludovic Orban de a abroga “imediat” OUG 77/2011 – ordonanţa "clawback" – şi de investiga interesele care au făcut ca taxa să se apropie de 35% aducând prejudicii enorme fabricilor de medicamente din Romania, care plătesc şi 16% impozit pe profit în ţară.

PRIMER - care reuneşte 19 situri de fabricaţie din ţară – constată  că Guvernul Ludovic Orban este primul guvern care îşi propune să modifice taxa clawback, dar consideră că plafonarea acesteia sau indexarea cu rata inflaţiei pe 2018 a bugetului aprobat pentru medicamente sunt măsuri insuficiente pentru a reduce presiunea de pe medicamentele ieftine folosite de milioane de români şi fabricate în marea lor majoritate în România. De peste 3 ani deja pacienţii, medicii şi farmaciştii semnalează lipsa unor medicamente esenţiale care costă cel mult 20-25 lei - amlodipina, enalapril, metoprolol, captopril, indapamida, omeprazol, pantoprazol, diclofenac, ketoprofen, ampicilina, ceftriaxona – şi care sunt înlocuite cu variante mult mai scumpe.

"PRIMER a fost singura asociaţie profesională care a arătat în ultimii ani că există interese ca prin creşterea «taxei clawback» România să devina captivă importurilor, în defavoarea pacienţilor şi a economiei naţionale", a declarat Dragoş Damian, director executiv PRIMER.


Patronatul a prezentat cel puţin două alternative la forma actuală de taxare care nu ar fi dus la cheltuieli bugetare suplimentare şi care ar fi redistribuit în mod just sarcina fiscală a consumului de medicamente, în funcţie de preţul acestora.

"Toate variantele prezentate recent autorităţilor au fost blocate de interpuşi şi grupuri de lucru care au interesul să păstreze taxa la un nivel înalt pentru încă 3 ani pentru a reduce competitivitatea fabricilor din România şi a înlocui medicamentele româneşti cu cele din import", a completat Damian.


PRIMER consideră că nu trebuie să se mai tragă de timp sau să fie căutate corecţii paleative ci să se ia măsuri serioase, asta incluzând şi o investigaţie a serviciilor statului român în acest sector.

"Efectul ordonanţei clawback este mai distructiv decât al OUG 114, pentru că preţurile la medicamente sunt controlate, conducând la situaţia absurdă în care medicamentele fabricate în ţară, care fac obiectul taxei, să fie nerentabile. Taxa clawback, concepută în 2009 ca un mecanism de a stopa utilizarea medicamentelor scumpe a devenit în ultimii 3 ani un instrument pentru transformarea României intr-un stat captiv importurilor" a spus oficialul PRIMER.

Ultimele Stiri
abonare newsletter