Economie

Clujeni cu pensii de 18.000 lei. Guvernul vrea să îndrepte nedreptățile din Legea pensiilor

De anul viitor, din septembrie, pensiile ar urma să crească cu 40%, ca urmare a intrării în vigoare a legii pensiilor elaborate de PSD și pe care Guvernul intenţionează să o respecte

Premierul Ludovic Orban a anunțat, marți, că Guvernul pregătește un proiect de lege pentru repararea inechităților în legislația din domeniul pensiilor. El a precizat că printre problemele cu care se confruntă persoanele cu handicap se numără adaptarea învățământului la nevoile acestora.

 Premierul Ludovic Orban mai afirmă că, "în baza unei analize pe termen mediu şi lung a sustenabilităţii sistemului de pensii", se doreşte pregătirea unui proiect de lege care să repare toate inechităţile din acest domeniu.


"Evident, la nivelul Ministerului Muncii doamna ministru construieşte o echipă care să evalueze toate lucrurile injuste, anormale, care există în legislaţia în domeniul pensiilor, care sunt foarte multe. Vrem să pregătim în mod serios şi în baza unei analize pe termen mediu şi lung a sustenabilităţii sistemului de pensii (...) vrem să pregătim un proiect de lege care să repare toate aceste inechităţi", a declarat Ludovic Orban.

Declarația premierului Orban vine pe fondul programatei creșteri a pensiilor publice cu 40% din septembrie anul viitor, ca urmare a intrării în vigoare a legii pensiilor elaborate de PSD. Comisia Europeană, dar și numeroși analiști au avertizat că o asemenea creștere poate pune o presiune mult prea mare pe buget, dar președintele și premierul au anunțat în repetate rânduri că vor respecta creșterile votate de Parlament.


Pensionar: „Trebuie să aplice cu consecvență principiul contributivității”

Pensionarii clujeni nu mai au încredere în schimbările legii pensiilor. Președintele Asociației Județene a Pensionarilor Cluj, Ioan Constantinescu, susține că trebuie să se aplice cu consecvență principiul contributivității. Cea mai mica pensie în județul Cluj este de 740 lei și cea mai mare, poate ajunge la 18.600 de lei, cea a magistraților.


„Nu am încredere că vor să îndrepte legea. Trebuie să aplice cu consecvență principiul contributivității. Asta este singura lege de pe mapamond care elimină posibilitățile de nedreptate în ceea ce privește acordarea de pensii. Dacă se dorește dreptate, ar trebui să nu se mai includă la categoria pensionar pe cei care se bucură de ajutoare sociale”, declară Ioan Constantinescu, președintele Asociației Județene a Pensionarilor Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter