Economie

Șantierele publice în context electoral. Cine sunt firmele care domină Clujul

În total, în primele zece luni ale anului, în România au fost identificate 9314 proiecte cu finanţare publică, a căror valoare cumulată depăşeşte suma de 964 miliarde lei.

Bucureştiul conduce în acest an în topul oraşelor din punct de vedere al şantierelor active, cu finanţare publică, cu un total de 451 de investiţii, urmat de judeţul Cluj, cu 386 şantiere şi judeţul Timiş, cu 378 de şantiere active, arată o analiză realizată de IBC Focus

„Cu siguranţă contextul electoral şi situaţia politică existentă în România a avut un impact direct asupra cifrelor indicate. Interesant de observat este însă şi modul de atribuire al acestor proiecte. Spre exemplu, în ultimul trimestru 7 din 10 contracte au fost câştigate de firme fără prea multă concurenţă pe proiect cu doar 1 sau 2 oferte/lucrare.Totodată, la aproape jumătate din lucrările analizate pe ultimul trimestru a fost depusă o singură ofertă (vorbim de 928 contracte), astfel că firmele participante nu au avut concurenţă deloc. Aceste statistici nu indică neapărat optimism ci, din contră, ar trebui să atragă puţin atenţia specialiştilor din domeniu, având în vedere că potrivit unui studiu IBC Focus peste 72% din antreprenorii generali în construcţii ar fi interesaţi să lucreze cu statul”, a declarat Andrei Spătaru, managing partner IBC Focus.


Câte firme ofertează la licitațiile publice

În trimestrul 3 al anului, au fost analizate 2.031 de lucrări publice la care s-au atribuit contracte și numărul de oferte făcute. „29% din contractele atribuite la lucrările publice au fost făcute în urma primirii a minimum 3 oferte de participare. 7 din 10 contracte publice atribuite în trimestul 3 al anului curent au fost câștigate de firme fără prea multă concurență pe proiect, 1 sau 2 oferte/lucrare. La aproape jumătate din lucrările analizate a fost depusă o singură ofertă (928 contracte), astfel că firmele participante nu au avut concurență deloc. Peste 7.000 de lucrări mici (valoare sub 100.000 euro) de construcții, renovare și modernizare au fost atribuite direct, fără licitație în trimestrul 3 al anului curent”, mai arată studiul.

Giganții șoselelor. Topul antreprenorilor din Cluj în construcții

Societatea de construcții Napoca – 12 proiecte – 176 angajați (cifră de afaceri – 47.640.427 lei)


Napoca Construcții este condusă de omul de afaceri Ioan Bene, care în această săptămână, a fost inclus de Inspectoratul General al Poliţiei Române pe lista infractorilor urmăriţi naţional după ce a primit o condamnare de 5 ani într-un dosar de evaziune fiscală. Ioan Bene este cunoscut ca având o serie de afaceri în domeniul hotelier, dar și în construcții.

NV Construct – 29 proiecte – 14 angajați (cifră de afaceri – 3.472.715 lei)


Firma NV Construct s-a ocupat, printre altele, de proiectarea străzii Făget din Cluj-Napoca. Presa locală scria în 2015 că firma, fără nicio experiență în domeniu, a reușit „să inventeze” trotuarele de 20-30 de centimetri lățime, iar stâlpii de iluminat public au fost înfipți în mijlocul trotuarelor.

Firmele care au câștigat lucrări în zona apă-canalizare

Awe Infra – Turda – 8 proiecte – 55 angajați (cifră de afaceri – 1. 0179.328 lei)


Compania Awe Infra a fost înființată în 2015 și și-a crescut spectaculos afacerile preponderent prin contracte publice. În doar un an, firma și-a mărit afacerile de 12 ori ajungând la o cifră de afaceri netă de 3,95 milioane lei.

ACSA – Câmpia Turzii – 6 proiecte – 90 angajați (cifră de afaceri – 18.365.230 lei)


Aqua Serv  – Cluj-Napoca – 6 proiecte – 15 angajați (cifră de afaceri – 13.637.633 lei)

De-a lungul timpului, Aqua Serv a câștigat contracte privind lucrări de alimentare cu apă la piața de vechituri Oser, restaurarea ansamblului monument istoric Parcul Central și Cazinou, dirigenția de șantier la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative și multe altele.

Harta investițiilor pe domenii de interes în județul Cluj

Educație – 68 proiecte
Infrastructură/poduri – 13 proiecte
Clădiri ale statului – 24 proiecte
Medical – 24 proiecte
Utilități – 41 proiecte

CONTRACTE

44% dintre antreprenori au contractat, în ultimele 12 luni, lucrări cu statul

Ultimele Stiri
abonare newsletter