Economie

Dragoș Damian (PRIMER): Candidaţii la prezidenţiale să se implice în rezolvarea problemei dispariţiei medicamentelor ieftine

Candidaţii la alegerile prezidenţiale să se implice în găsirea de formule pentru rezolvarea problemei dispariţiei medicamentelor ieftine din farmacii şi spitale. Pacienţii au de suferit, fabricile de medicamente din ţară devin necompetitive, iar economia pierde un domeniu strategic, spun producătorii de medicamente.

PRIMER - Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din Romania – care reuneşte 19 situri de fabricaţie din ţară – solicită candidaţilor la alegerile prezidenţiale aducerea în dezbatere a problemelor legate de aprovizionarea pacienţilor cu medicamente din producţia internă, care s-a contractat în ultimul an cu 6%.

"Costurile de fabricaţie au crescut cu 40%, taxa clawback (o taxă aplicată disproporţional producătorilor de medicamente ieftine) se aşteaptă să atingă un record de peste 30% şi în plus, deficitul de personal calificat este fără precedent. Astfel încât nu este de mirare ca indicatorii economici daţi de instituţii publice şi private arată o prăbuşire a cotei de piaţă a producţiei de medicamente din ţară, de la 40% în 2006 la 20% în 2016, un deficit de balanţă comercială în industrie de aproape 3 miliarde euro, adică aproape 20% din deficitul total al României şi exporturi de mai puţin de 300 milioane euro, în condiţiile în care ţări ca Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovenia exportă fiecare medicamente de peste 2 miliarde euro anual,”, a explicat Dragoş Damian, director executiv PRIMER.


Reprezentanţii PRIMER au prezentat public în numeroase ocazii problemele economice cu care se confruntă, probleme care se reflectă în cele din urmă în accesul deficitar al pacienţilor la medicamentele din producţia internă.

Cu toate acestea, proiectele iniţiate de Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, privind schimbarea metodologiei de calcul al preţurilor la medicamente, modificările taxei clawback şi lista medicamentelor esenţiale, au fost blocate de interese care doresc ca România să nu mai producă medicamente, mai atrage atenţia PRIMER.


"Problemele dispariţiei medicamentelor ieftine, folosite de milioane de români şi scăderii competitivităţii fabricilor din ţara nu sunt doar ale Ministerului Sănătăţii" a continuat Damian.

"Sunt tot mai greu de găsit medicamente esenţiale care costă cel mult 15 lei, cum ar fi amlodipina, enalapril, metorolol, captopril, indapamida, omeprazol, pantoprazole, diclofenac, ketoprofen, ampicilina, ceftriaxona, fiind inlocuite de variante mult mai scumpe. Aşadar, este justă solicitarea noastră ca dezbaterea din campania pentru alegerile prezidenţiale să abordeze şi subiectul dispariţiei medicamentelor ieftine, utilizate de peste 8 milioane de români, în aşa fel încât să se construiască politici economice care să prevadă măsuri de redresare a industriei farmaceutice din ţară", a subliniat oficialul PRIMER.

Ultimele Stiri
abonare newsletter