Economie

Prețurile terenurilor din Cluj scumpesc apartamentele

Cele mai mari prețuri medii ale terenurilor se întâlnesc în Cluj-Napoca și București, de aici şi proiectele rezidenţiale piperate, astfel încât să există profitabilitate şi pentru dezvoltator.

Majoritatea terenurilor căutate de dezvoltatorii imobiliari în București sunt destinate segmentului rezidențial al pieței, în vreme ce în restul țării cererea se concentrează pe terenuri pentru dezvoltări de retail, conform unui consultantul imobiliar. O tendință tot mai pregnantă a pieței imobiliare din România se manifestă în marile orașe regionale, precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași este achiziția de terenuri destinate proiectelor mixte.

Consultanții susțin că cele mai mari prețuri medii ale terenurilor se întâlnesc în Cluj-Napoca și București, unde tind să devină piedici în calea profitabilității proiectelor, alături de costurile de construcție, care afectează profitabilitatea noilor proiecte, în special rezidențiale de pe piața low-medium, care ajung să se scumpească exagerat din cauza costurilor cu construcția și a așteptărilor de profit ale dezvoltatorilor.


Pentru restul anului, consultanții se așteaptă ca atenția potențialilor cumpărători să rămână concentrată pe suprafețe de teren aproape de metrou (în București), cu planuri urbanistice zonele deja aprobate și este de așteptat, pe măsură ce terenurile ideale pentru spații de birouri se împuținează, ca dezvoltatorii să caute debușeuri în orașele regionale, concentrate până acum mai puțin pe birouri și mai mult pe dezvoltările de retail.

Cele mai căutate zone pentru terenuri în Cluj-Napoca, potrivit compariimobiliare.ro: Iris - 6%, Dâmbul Rotund - 6%, Făget - 5%, Borhanci - 4%, Feleacu - 4%, Andrei Mureșanu - 4%, Grigorescu - 4%, Gheorgheni - 4%, Someșeni - 4%, Europa - 3%.

abonare newsletter