Economie

ANALIZĂ ECONOMICĂ. Euro a revenit la 4,72 lei

Perioada analizată a fost una foarte agitată pe piețele internaționale, provocată de mesajele transmise pe Twitter de președintele Trump, motiv pentru investitorii să își îndrepte atenția către „refugii" precum aur, yenul sau francul elvețian.

La sfârșitul perioadei, prețul unciei de aur a crescut pe piețele specializate cu mai mult de 2%, la 1.530 dolari. Aceasta a făcut ca prețul gramului de aur să urce pe cea locală de la 205,2594 la 205,4478 lei.

Cursul euro a scăzut de la 4,7305 la 4,7216 lei, minim înregistrat la finalul intervalului, când tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,72 – 4,725 lei. După închiderea pieței locale a fost atins un minim de 4,718 lei.


Leul a fost protejat de vânzările comerciale, companiile trebuind să își achite obligațiile la bugetul de stat dar și de intrările mai mari la nivelul caselor de schimb valutar, august fiind luna în care mulți români care muncesc în afara țării se întorc acasă.

Media dolarului american s-a mișcat între 4,2575 și 4,2706 lei, maxim atins la sfârșitul perioadei.


Moneda elvețiană a fluctuat pe piețele internaționale între 1,084 și 1,093 franci/euro, cursul ei fluctuând între 4,3268 și 4,3593 lei.

Excesul mare de lichiditate din piața interbancară determinat o scădere a indicilor ROBOR și a necesitat o nouă operațiune de sterilizare a BNR. Aceasta a atras de la băncile comerciale depozite în valoare de 11,4 miliarde lei, la o dobândă de 2,50%.


Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a încheiat intervalul la 3,07%, iar cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 3,16%. Indicele ROBOR la nouă luni, calculat în funcție de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, s-a oprit la 3,22%, iar cel la 12 luni a coborât la 3,26%.

Indicele de Referinţă pentru Creditele acordate Consumatorilor (IRRC), care se va aplica până la sfârșitul lui septembrie, a fost calculat de banca centrală la 2,63%.


Războiul comercial dintre Statele Unite și China a pus sub semnul întrebării rolul dolarului american în economia mondială. Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a lansat ideea introducerii unei monede digitale, „care să demonteze poziţia dominantă a dolarului pe piaţa de credite. Prin reducerea influenţei SUA asupra ciclului financiar global, acest lucru ar contribui la reducerea volatilităţii fluxurilor de capital către economiile de piaţă emergente".

Volatilitatea piețelor s-a amplificat, după ce președintele Trump l-a atacat, din nou, pe președintele Fed, Jerome Powell, spunând nu i-ar refuza demisia. Pe de altă parte, acesta a anunțat noi măsuri de forță împotriva Chinei, ceea ce a făcut dolarul să scadă.


Perechea euro/dolar a fluctuat pe parcursul perioadei între 1,1066 și 1,1153 dolari, piețele americane închizându-se vineri la 1,1142 dolari.

Bitcoin a fluctuat la sfârșitul perioadei pe platformele specializate între 10.000 și 10.400 dolari.

Analiza cuprinde perioada 19  – 23 august.

Radu Georgescu

Ultimele Stiri
abonare newsletter