Economie

Cu salariile mărite de azi luăm mai puțini cartofi decât acum 5 ani când aveam venituri mult mai mici

În ultimii 5 ani, salariile nete au crescut consistent, alimentând efectul de avuție în creștere. Avem bani mai mulți în buzunare, dar putem oare cumpăra mai mult din aceeași marfă ca în 2015?

HotNews a obținut de la INS prețurile de acum 5 ani la câteva categorii de produse de bază (cartofi, varză, lapte, ouă ș.a.) și a calculat cât puteam cumpăra atunci și cât am putea cumpăra acum. Pe fiecare județ din țară. Iar răspunsul nu este întotdeauna cel așteptat de guvernanți.

Să luăm cartofii, de pildă. În 2015, prețul la cartofi nu depășea 2 lei/kg, indiferent de județ. Varia între 1.01 lei/kg (în Târgoviște) și 1,9 lei (în Târgu Jiu). Anul acesta, prețurile la cartofi ajungeau la aproape 6 lei (în Reșița).


Cu foarte mici excepții, în 2019 cumperi mai puțini cartofi dintr-un salariu net decât acum 5 ani.

Să luăm varza. Lucrurile stau aici puțin diferit. În 5 județe (Arad, Botoșani, Cluj, Sibiu și Mureș), locuitorii au pierdut la puterea de cumpărare. Își pot cumpăra cu ditamai salariile mărite, mai puțină varză decât puteau lua acum 5 ani.


La ouă s-a câștigat în putere de cumpărare în toate județele, în vreme ce la lapte există de asemenea județe care au pierdut și altele care au câștigat la acest capitol.

Din păcate, oamenii vor fi întotdeauna ţinta perfectă pentru capcanele populiste. Fiecare vede că i-a crescut salariul cu 25% față de acum 5 ani, dar nu stă nimeni să judece dacă a câștigat sau de fapt a pierdut din asta. Dacă tu ai acum un venit net lunar de 4000 de lei față de 2000 acum 5 ani, dar din cei 4000 îți poți cumpăra mai puține mere decât puteai lua cu 2000 de lei în urmă cu 5 ani se cheamă că în termeni reali ai pierdut la salariu.


Problema creșterilor salariale nu e că ele au loc, ci ține de ritmul în care sunt făcute și de dimensiunea lor. Prea des și prea mult, dincolo de ceea ce poate economia susține.

Galerie foto: graficul cu cantitatea de cartori/ varză pe care o puteai cumpăra dintr-un salariu mediu net în 2019 și 2015

Ultimele Stiri
abonare newsletter