Economie

Patru cartiere din Cluj-Napoca, scăderi mari de prețuri la vânzarea de apartamente

Chiar dacă perioada de vară reprezintă o încetinire sezonieră pentru piața imobiliară, în Cluj-Napoca prețurile continuă să crească, menținând trendul început în aprilie. Astfel, în luna iunie, prețul mediu de vânzare pentru apartamente a crescut cu 10 euro/mp, de la 1510 euro/mp în luna mai, la 1520 euro/mp în luna iunie.

Cea mai mare creștere de prețuri s-a înregistrat în cartierul Borhanci, un cartier în continuă dezvoltare. Astfel, prețul mediu de vânzare a crescut cu 101 euro/mp în luna iunie, comparativ cu luna mai. În luna iunie, prețul mediu a fost de 1424 euro/mp.

Urmează apoi cartierul Gheorgheni, cu o creștere de 77 de euro/mp; mai specific, prețul a crescut de la 1692 de euro/mp în luna mai, la 1769 de euro/mp în luna iunie. O creștere semnificativă de preț s-a înregistrat de asemenea și în cartierul Plopilor, 70 de euro/mp, de la 1699 euro/mp în luna mai, la 1769 euro/mp în luna iunie.”Luna iunie a continuat valul tranzacțiilor începute la sfârșitul primăverii. Tendința ascendentă a numărului de apartamente tranzacționate în această perioadă este vizibilă mai ales în perspectiva locuințelor achiziționate în scopul unei investiții, în cartierele cu grad mare de profitabilitate ale Clujului.” a explicat Ștefan Dumitraș, broker la Blitz Imobiliare.


Creșteri importante de preț au avut loc și în cartierele Mănăștur, Zorilor și Mărăști. În cartierul Mănăștur, creșterea a fost de 56 de euro, de la 1283 de euro/mp în luna mai, la 1339 de euro/mp în luna iunie. În cartierul Zorilor creșterea a fost de 50 de euro/mp, de la 1626 de euro/mp în luna mai la 1676 de euro/mp în luna iunie. În cartierul Mărăști în luna iunie prețul a fost de 1523 euro/mp, comparativ cu 1564 de euro/mp în luna mai, creșterea fiind de 41 de euro/mp.

Scăderi semnificative de preț la vânzările de apartamente în patru cartiere


În timp ce în majoritatea cartierelor prețurile apartamentelor continuă să crească, sunt și cartiere unde s-au înregistrat scăderi semnificative de preț. Cea mai mare scădere de preț a fost înregistrată în cartierul Dâmbul Rotund, de 130 de euro/mp. În luna mai prețul a fost de 1341 euro/mp în timp ce în luna iunie prețul a fost de 1211 euro/mp.

Locul doi în topul cartierelor care au înregistrat scăderi de preț este ocupat de cartierul Andrei Mureșanu. Scăderea a fost de 94 de euro/mp. În luna mai prețul a fost de 2037 euro/mp, în timp ce în luna iunie a scăzut la 1943 euro/mp.


O scădere importantă de preț a fost înregistrată și în cartierul Europa, unde în luna iunie prețul a fost de 1414 euro/mp, comparativ cu luna mai, când prețul a fost de 1500 euro/mp, rezultând o diferență de 86 de euro/mp. O scădere ceva mai redusă s-a înregistrat și în cartierul Bună Ziua, unde în luna iunie a fost înregistrată o scădere de 57 de euro/mp, de la 1496 euro/mp în luna mai, la 1439 euro/mp în luna iunie.”Clienții devin mult mai implicați în procesul de căutare activă a ofertelor, disponibilitatea acestora crescând proporțional cu durata zilelor, și implicit numărul de tranzacții” a explicat Ștefan Dumitraș.

Prețul chiriilor a crescut din nou


După două luni în care prețul mediu al chiriilor pentru apartamente a scăzut, în luna iunie, prețul acestora a crescut din nou. Diferența de preț față de luna mai a fost de 25 de euro/mp.

Cea mai mare creștere de preț a fost înregistrată în cartierul Andrei Mureșanu, 93 de euro/mp, de la 553 euro/mp în luna mai, la 646 euro/mp în iunie.


Prețul chiriilor a crescut și în celelalte cartiere, diferențele față de luna mai fiind cuprinse între 22 și 49 de euro/mp.

Ultimele Stiri
abonare newsletter