Economie

ANALIZĂ. Euro a făcut haltă la 4,72 lei

În perioada analizată, euro s-a consilidat la pragul de 4,72 lei, în timp ce francul elvețian a urcat la maximul ultimelor aproape trei luni.

Cursul euro a atins un maxim de 4,7287 lei, dar la sfârșitul perioadei a coborât la 4,7233 lei, într-o ședință în care deschiderea s-a realizat la 4,719, leul beneficiind de evoluția pozitivă de peste noapte. În partea a doua a zilei, euro a început să crească, revenind la 4,73 lei, pentru ca închiderea să se realizeze la 4,728 lei.

Dolarul american a continuat să piardă teren, după ce Rezerva Federală americană a semnalizat posibilitatea începerii procesului de reducere a dobânzii sale cheie. Media a scăzut de la 4,2241 la 4,1795 lei, la finalul perioadei, când cotațiile au fluctuat între 4,156 și 4,185 lei.


Moneda elvețiană a profitat de statul său de „refugiu" în perioade financiare tulburi și s-a apreciat până la 1,107 – 1,113 franci/euro, la sfârșitul intervalului, când media a urcat la 4,2522 lei.

Uncia de aur a depășit, după circa șase ani, pragul de 1.400 dolari, beneficiind de creșterea interesului pentru active considerate sigure. La sfârșitul perioadei, preţul gramului de aur a urcat la 186.5624 lei, cel mai ridicat nivel începând cu 14 decembrie 2012.


Valoarea Indicelui de Referinţă pentru Creditele acordate Consumatorilor (IRRC), a fost stabilită de BNR pentru acest trimestru la 2,36%, pe baza cotațiilor din ultimul trimestru din 2018.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a încheiat perioada la 3,23%, iar cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 3,37%, valori care reprezintă minimul ultimelor două luni şi jumătate.


Indicele ROBOR la nouă luni, calculat în funcție de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, s-a oprit la 3,48%, iar cel la 12 luni la 3,53%.

Războiul comercial dintre SUA și China, scăderea inflației și reducerea numărului de noi locuri de muncă în Statele Unite, ar putea obliga Rezerva Federală americană să înceapă reducerea dobânzii sale cheie, pe care a menținut-o săptămâna aceasta la 2,25 – 2,50%.


Toate aceste au făcut ca euro să crească la sfârșitul perioadei la 1,1378 dolari, maxim care nu a mai fost atins din martie, chiar dacă președintele BCE, Mario Draghi, a afirmat că este posibil ca dobânda-cheie din zona euro să fie redusă din nou, chiar dacă ea este aproape de 0%.

În ciuda faptului că Autoritatea Financial Action Task Force, instituție globală creată pentru combaterea spălării de bani lanivel internațional, a solicitat statelor să înăsprească supravegherea platformelor de tranzacţionare a criptomonedelor, bitcoin a profitat de căderea monedei americane.


Criptomoneda a urcat duminică pe piețele specializate la 10.600 dolari, după ce media indicatorilor bitcoin urmăriţi de Bloomberg a fost vineri seară de 9.875 dolari.

Analiza cuprinde perioada 18 – 24 iunie


de Radu Georgescu

Ultimele Stiri
abonare newsletter