monitorulcj.ro Menu
Economie

Salariile din Cluj, peste media națională

În luna aprilie 2019, câştigul salarial mediu nominal brut la nivel național a fost de 5.105 lei, cu 1,1% mai mare decât în luna martie. Astfel, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.115 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 40 lei (+1,3%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice – 7.192 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.785 lei). De asemenea, comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,8%, potrivit unui raport recent al Institului Național de Statistică (INS).

În comparație, la nivelul județului Cluj, câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna martie 2019 a fost de 5.637 lei, iar cel net de 3.478 lei. Astfel, câştigul salarial mediu net al unui clujean în luna martie 2019 a fost cu 13,3% mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2018, Clujul situându-se pe locul II la acest capitol, după Bucureşti.


Creșteri în sectorul bugetar, diminuări în învățământ

În majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+0,9%), respectiv în administraţie publică (+0,7%). În învăţământ, câştigul salarial mediu net a fost în uşoară scădere (-1,7%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice.