Economie

SCUMPIREA cărnii de porc și de pasăre NU se justifică economic, susține MADR

Alertele referitoare la scumpirea cărnii de pasăre şi de porc, anunţată de o asociaţie de profil, nu sunt justificate, susține Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Potrivit documentelor furnizare de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, preţul cărnii de pasăre la poarta fermei a fost relativ constant din 2018 până în prezent și nu sunt estimate creşteri nici pentru perioada următoare, iar preţul ouălor la poarta fermei a scăzut cu 15%. Aceasta demonstrează că la producători nu s-au înregistrat creşteri de preţuri, a precizat Ministerul Agriculurii.

Preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van, a declarat luni că în prezent un ou se vinde la poarta fermei în medie cu 28 de bani.


În ceea ce priveşte preţul cărnii de porc, reprezentanţii Ministerului Agriculturii susţin că acesta este influenţat de situaţia din China - principalul producător mondial, cu circa 400 de milioane de capete anual, ţara fiind afectată puternic de virusul pestei porcine africane. „În ţara noastră, preţul la carnea de porc la poarta fermei în luna aprilie 2019 nu diferă semnificativ de cel din anul 2018, fiind similar cu cel din luna decembrie 2018”, arată Ministerul Agriculturii.

În luna aprilie, preţul mediu al cărnii de porc în viu era de 5,32 lei/kg, faţă de 3,98 lei în februarie, respectiv 4,63 kg în martie.


Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România anunţa, vineri, că preţul la carnea de porc şi de pasăre va creşte cu încă 30-40%, după scumpirile înregistrate în ultimele săptămâni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter