Economie

Piața neagră a chiriilor din Cluj-Napoca

Numărul imobilelor închiriate în baza unui contract declarat la ANAF a variat la Cluj între 20.000 și 22.000 în perioada 2013-2017.

cluj napoca panorama cluj napoca panorama

“Am solicitat ANAF numărul chiriilor declarate în ultimii 5 ani în Cluj-Napoca, București și Timișoara. Din datele primite reiese că în perioada 2013-2017 numărul imobilelor închiriate în baza unui contract declarat la ANAF a variat astfel: Cluj - 20.494-22.446; București: 98.181-108.072; Timișoara: 17.696-17.314. Datele INS ne arată că în 2017 în Cluj-Napoca erau înregistrate 335.038 de locuințe, în București 1.044.843, Timișoara 291.406. Cifrele extrem de mici ale contractelor de închiriere înregistrate la ANAF, raportat la numărul total al locuințelor, ne arată că în marile orașe există o piață neagră a chiriilor. Nu știm câte dintre acestea au fost închiriate persoanelor fizice și câte dintre acestea sunt închiriate pentru spații comerciale, dar voi face demersuri pentru a obține și aceste date”, susține deputatul independent Adrian Dohotaru.

Deputatul spune că va propune creșterea impozitelor pentru cei care dețin mai multe proprietăți.


“Caut soluții la creșterea exagerată și nejustificată a prețurilor chiriilor, nu doar din Cluj, dar și din București și alte orașe mari din țară. În acest sens, pornind de la exemplul altor state, cât și de la propunerile societății civile, iau în vedere o propunere legislativă care să susțină creșterea impozitelor pentru cei care dețin mai mult de o proprietate rezidențială. Odată cu închirierea proprietăților impozitul ar urma să scadă. Astfel, un număr cât mai mare de proprietari ar fi încurajați să recunoască formal închirierea proprietăților, iar fenomenul chiriilor să fie formalizat și drepturile chiriașilor recunoscute. Datele primite de la ANAF ne arată că o astfel de propunere legislativă ar fi binevenită pentru a încuraja proprietarii și chiriașii să folosească forme legale pentru închirerea proprietăților”, mai spune Dohotaru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter