Economie

Primăria Cluj-Napoca, în conflict cu producătorul de medicamente Terapia

Primăria Cluj-Napoca este în conflict cu unul dintre cei mai mari producători de medicamente din ţară, la mijloc fiind un proiect imobiliar de 4 milioane de euro.

Primăria Cluj-Napoca este acuzată de Terapia că încalcă „flagrant" dreptul la proprietate, stipulat în Constituţie. Producătorul de medicamente a cerut revocarea unor hotărâri ce privesc un teren pe care vrea să dezvolte un proiect imobiliar în valoare de 4 milioane de euro.

Compania cu o cifră de afaceri de peste 140 milioane de euro se pregăteşte să intre în război cu Primăria Cluj-Napoca, după ce hotărârea prin care un teren din proprietatea firmei este pus la dispoziţia municipalităţii pentru lucrări de infrastructură – lărgirea unor străzi intens circulate - nu a fost retrasă de consilierii locali. Asta deşi administraţia locală a fost înştiinţată că i se vor solicita daune în cazul în care nu va renunţa la planuri.


Compania a depus o plângere prin care solicita revocarea şi anularea parţială a trei Hotărâri de Consiliu Local prin care se prevede "instituirea servituţilor de utilitate publică" asupra unui teren aflat în proprietatea firmei.

Este vorba despre un teren de aproximativ 6.000 mp, aflat în zona industrială a Clujului, pe care Terapia SA spune că are interdicţie de a construi, deşi are un proiect de 4 milioane de euro în plan.


Potrivit plângerii, executarea acestor obiective este paralizată de interdicţia de a construi ca efect al instituirii servituţilor de utilizate publică, ceea ce „încalcă grav dretul de proprietate recunoscut şi ocrotit de Constituţia României”.

De altfel, avocaţii companie spun că se vor adresa instanţei, "urmând a solicita daune constând în contravaloarea prejudiciului cauzat având în vedere că blocarea extinderii activităţii societăţii creează importante prejudicii".


Direcţia Generală de Urbanism din cadrul Primăriei Cluj-Napoca a respins ca nefondată plângerea depusă de Terapia SA şi susţine că lucrările din zonă sunt necesare.

Specialiştii municipalităţii susţin că terenul a fost „rezervat” de Primărie tocmai pentru lucrări de lărgire a străzilor din zonă, artere importante din oraş, iar măsura este una legală.

abonare newsletter