Economie

GALERIE FOTO: Fabrica Clujana în perioada de glorie! Cum vrea un deputat să "pună umărul" la scoaterea ei din impas?

Deșeurile de la Pata Rât fac parte din ideea unui deputat clujean de refuncționalizare a fabricii Clujana.

Deputatul independent de Cluj, Adrian Dohotaru, spune că se gândeşte la măcar o linie de rebrenduire retro (pe modelul Pegas), să se utilizeze materiale reciclabile (Adidas), iar artiştii clujeni să ajute cu designe-uri moderne.
"Am vizitat fabrica Clujana, celebra marcă de încălțăminte, de dinainte de 1989. Vreau să pun umărul la refuncționalizarea fabricii și a acestui brand important al Clujului, mai ales dacă se urmărește să rămână un bun public, așa cum e de atâtea decenii în care a scăpat în mod miraculos de privatizare și închidere. În ciuda problemelor financiare, cred că fabrica oferă în continuare încălțăminte de calitate, așa cum o făcea și în copilăria mea. Bocancii sau adidașii pe care îi purtam nu se stricau, ci îmi rămâneau mici. M-am interesat de istoria fabricii, pentru că una dintre liniile de rebranduire trebuie să fie retro, așa cum au făcut Pegas, ciocolata ROM, schiurile Reghin și alte mărci românești, dar care au avut dezavantajul că nu au avut continuitatea pe care a avut-o Clujana. Sunt interesat de un design cu adidași de talpă plată, pe modelul Adidas din anii 1970-1980. Am purtat astfel de adidași în anii 1990, la atletism, moșteniți de la surorile mele care i-au purtat în anii 1980, deci au rezistat aproape un deceniu. Sunt interesat și de economie circulară. De aceea, am discutat cu conducerea fabricii, de a reutiliza, tot pe modelul Adidas, PETuri, cauciucuri și alte materiale aruncate ca deșeuri la Pata Rât. Adidas a avut o campanie de succes cu recuperarea plasticului din oceane, la fel putem face și noi cu deșeurile depozitate neconform la Pata Rât. Trebuie studiat temeinic ce costuri implică tehnologii prin care putem reutiliza astfel de materiale pentru încălțăminte și pentru a menține, în mod ecologic, lanțuri scurte de aprovizionare (...).

Vreau să aduc prieteni din publicitate, din marketing, personalități din Ardeal și să punem umărul, cu toții, dacă găsim un climat deschis la colaborare, așa cum întrevăd la primele contacte, la relansarea acestei mărci a Clujului.


Sunt legat de această zonă pentru că grădinița am făcut-o la Clujana, într-un mediu muncitoresc, e și prima fabrică pe care am vizitat-o acum 30 de ani cu educatoarea și m-a durut să văd cum fabrica decade în anii tranziției. Sunt optimist că lucrurile, cu oamenii potriviți la pârghii, se pot îmbunătăți, că fabrica va produce mărci proprii și nu în lohn și, mai ales că un model dezvoltaționist (ori developmentalism, cum i se mai spune), în care statul, în conlucrare cu antreprenorii de pe piața privată și consumatorii, poate produce bunăstare", scrie deputatul, într-o postare pe Facebook.
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter