Economie

Clujul, zonă în care sunt concentrate cele mai multe „clădiri verzi"

Asociația Romania Green Building Council (ROGBC) a întocmit harta imobilelor ecologice din țara noastră.

Cele mai multe investiții în clădiri “verzi” din România sunt concentrate în zonele Cluj, Timișoara și București, conform unui raport al companiei de consultanță IBC Focus.

Studium Green este primul dezvoltator care a implementat conceptul de clădire verde din Transilvania şi membru al Romania Green Building Council (organismul care certifică îndeplinirea exigențelor de clădire verde) din 2010. A obţinut aceste titulaturi prin riguroasa respectare a standardelor Green Homes în majoritatea ansamblurilor rezidenţiale construite, clădiri performante, în care eficienţa energetică se află pe primul loc.


Prima fațadă verde este parte a proiectului denumit CH3, cunoscut şi ca Studium Green Campus, un complex rezidenţial format din 191 de apartamente, situat pe strada Teodor Mihali, la numărul 39-43. Vorbim despre primul ansamblu rezidențial “verde” din România și primul proiect de locuinţe colective certificate BREEAM din Cluj-Napoca, finalizat în 2012. O plasă special concepută de specialiștii în peisagistică ai Studium Green este aplicată pe fațadele cladirii, astfel încât să permită dezvoltarea plantelor cățărătoare.

Din 2020 toate clădirile noi vor trebui să urmeze acest trend

Locuința “verde”, „net zero” sau „pasivă” au devenit în ultima perioadă termeni tot mai des menționați de către specialiștii în construcții și par că vor defini în curând activitatea multor dezvoltatori, mai ales din domeniul rezidențial. Conform legislației europene, începând cu 2020 toate construcțiile rezidențiale noi vor necesita un consum energetic aproape egal cu zero.


Influențați de aceste noi norme și de dorința de a se alinia tendinței mondiale, dezvoltatorii apelează tot mai des la soluțiile verzi, care le oferă oportunitatea de a îmbunătăți eficiența energetică și de a respecta diferite criterii de sustenabilitate. Costurile de trai devin mai mici, iar durata de viață a construcției propriu-zise crește proporțional.

Ultimele Stiri
abonare newsletter