Economie

Clujenii au datorii tot mai mari la bănci

Ianuarie 2019 le-a adus băncilor locale aproape 15.000 de restanţieri în plus. Valoarea restanţelor la nivel național ajunge la circa 6,5 mld. lei.

Restanţele la plata creditelor în lei au crescut în judeţul Cluj, în luna ianuarie a acestui an, cu 3,5 milioane de lei faţă de decembrie 2018.

Tot creştere înregistrează şi restanţele la creditele în valută, de la 68,5 milioane de lei în decembrie, la 70,6 milioane de lei în ianuarie, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).


Totodată, suma creditată de către agenţii economici clujeni a crescut de la 5.470 milioane în decembrie 2018, la 5.500 milioane anul acesta, în timp ce creditele populaţiei au crescut de la 7.507 milioane de lei la 7.558 milioane de lei.

Populația a fost principalul client al bancherilor, în 2018

Vremurile când creditul bancar era unul dintre motoarele economiei, dar mai ales al producției, au devenit istorie. În 2018, clientul preferat al băncilor a fost populația, împrumuturile bancare fiind utilizate mai ales pentru stimularea consumului și a pieței imobiliare.


Pe de altă parte, a crescut în ritm accelerat creditul guvernamental. În 2018, Guvernul s-a împrumutat din greu pentru a acoperi găurile din buget. Dobânzile achitate în primele zece luni ale anului, pentru creditele guvernamentale, au reprezentat 1,2% din PIB, fiind cu 25,5% superioare celor plătite în perioada ianuarie – octombrie 2017.

Mai pot obține credit cei care au avut restanțe?

De cele mai multe ori, apariția unei restanțe la Biroul de credit nu mai permite unei persoane sa obțină credit, fiind nevoită să aștepte 4 ani până când informația se șterge din baza de date.


Sunt însă și cazuri când persoane care au avut restanțe au putut totuși obține un împrumut. În general, acesta este cazul clienților care pot demonstra că întârzierea a fost generată de cauze care țin de imposibilitatea achitării ratei din alte motive decât cele financiare (ex. a fost bolnav, a fost plecat din țară, nu a fost notificat că i s-a marit rata, etc).

Ultimele Stiri
abonare newsletter