Economie

Un mic întreprinzător din Cluj se revoltă: Un angajat a primit 4 adeverințe de concediu medical pentru afecțiuni diferite și a stat acasă o lună întreagă!

Legea care reglementează concediile medicale ale angajaţilor lasă loc de abuzuri, spune Gall Ioan Vincenzo, directorul general al companiei Galflex din Cluj, care comercializează echipamente pentru construcţii.

„Am avut o situaţie cu un angajat care a primit de la medic mai multe adeverinţe de concediu medical pentru boli diferite. Practic, atunci când s-a dus la medic, angajatului i s-au constatat mai multe afecţiuni, dar pe măsură ce le-a tratat, a primit pe rând adeverinţe de concediu medical, ceea ce înseamnă că fiecare concediu medical a fost iniţial. Cu alte cuvinte, un angajat cu 4 afecţiuni a primit de la medic 4 concedii medicale de câte 5 zile. Ca angajator, l-am plătit practic pentru 20 de zile, deşi nu a fost nicio zi  la muncă”, a povestit, pentru zf.ro, Gall Ioan Vincenzo.

Antreprenorul conduce o companie cu 4 salariaţi şi cu o cifră de afaceri de 2,5 mil. lei anul trecut.


Care este legea care reglementează concediile medicale?

Legea care tratează subiectul concediilor medicale este OUG nr. 158/2005, conform căreia persoanele asigurate medical și cu asigurări sociale de sănătate, și care locuiesc în România, pot beneficia de concediu medical în 2019. 

Pentru ca un angajat să beneficieze de concediu medical,  acesta trebuie să prezinte către medicul de familie, medicul primar, medicul specialist din policlinică sau din spital o adeverință pentru pentru eliberarea de concedii medicale completată de către angajator și care atesta calitatea de asigurat. În plus, se detaliază situația concediilor medicale pe o perioadă de 12 luni anterioare lunii în care este necesară eliberarea certificatului de concediu medical.


Potrivit legislației în vigoare, concediile medicale se acordă pe o durată maximă de 180 de zile calendaristice în interval de un an și este socotit de la prima zi de îmbolnăvire. Mai mult decât atât, începând cu a 91-a zi calendaristică, concediul medical se poate prelungi până la 180 de zile, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter