Economie

Hotelurile cu tradiție ale Clujului îi fac pe străini să-l pomenească pe Ceaușescu

Turiștii străini nu au doar cuvinte de laudă când vine vorba despre condițiile de cazare de care au beneficiat în orașul nostru.

sursa booking.com sursa booking.com

Aroganţa angajaților, obiectele și decorul învechit, precum şi lipsa locurilor de parcare sunt principalele minusuri identificate de turiştii străini la hotelurile din Cluj-Napoca, potrivit postărilor pe care le-au lăsat pe site-ul booking.com, după sejurul din România.

În timp ce la hotelurile mai noi, lipsa de amabilitate a personalului pare a fi principala nemulțumire, când vine vorba de unitățile construite înainte de 1989, amprenta trecutului pare a fi mai puternică.


„Era ok, probabil pe vremea lui Ceaușescu”, spune Arek, din Polonia, despre Belvedere. Despre același hotel, Roger din Franța spune că „decorul este puțin obosit și te lasă cu impresia că a avut zile și mai bune”.

„Mobila e foarte veche, ar trebui schimbată. Hotelul arată ca o clădire veche, venită direct din anii 60”, spune Francesca, din Belgia.


Nemulțumiri și la case mai mari

Chiar dacă are cinci stele, Grand Hotel Italia nu scapă de critici. „Nu a fost apă caldă dimineața și nu au făcut nimic să rezolve această problemă, ca și cum ar fi un lucru normal. Nu mai stau acolo niciodată”, spune Taşkınırmak din Turcia despre hotelul din Bună Ziua.

„Erau foarte multe persoane care nu erau clienții hotelului. A fost chiar enervant! Așa de multe persoane care nu erau clienți la piscine unui hotel așa impunător, nu este normal! Au fost și foarte multe nunți, deci mult zgomot la recepție, pe lângă faptul că ocupau intrarea în clădire. Când am intrat în cameră, aerul condiționat nu funcționa. I-am rugat de foarte multe ori pe angajați să-l repare, dar ziceau de fiecare dată că au rezolvat problema. De asemenea, unele becuri nu funcționau. Nu e un hotel de 5 stele”, povestește Natacha din Belgia.  


Românii, cei mai aspri critici                       

Andreea caracterizează serviciile primite la Royal Classic Hotel ca fiind dezamăgitoare. „Baia foarte mică și dotată doar cu dozator cu săpun lichid, fără șampon. Mocheta din camera era murdară și mobila învechită. Pătura din dulap era pătată. Aerul condiționat era ineficient deoarece pe o parte baga aer rece și pe alta aer cald astfel încât în camera respectivă a fost foarte cald și neplăcut. Internetul wireless a fost foarte slab deoarece camera era pe colț și nici o rețea din hotel nu avea semnal bun acolo. În cameră nu există telefon pentru a lua legatura cu recepția”.

Alți români regretă doar că prețurile sunt prea mari pentru majoritatea celor de aici. „Totul a fost excelent. Doar ca noi ne-am putut permite întrucât locuim în Franța. Românii care trăiesc și muncesc în România cu greu își pot permite prețurile de la acest hotel. Nu a fost ceva să nu ne placă, cu excepția situației legate de faptul că propriii noștri compatrioți cu greu se pot apropia de acest hotel”, spune Mihai, despre Grand Hotel Napoca.


Turismul, în creștere la Cluj

Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Cluj, anul trecut unităţile de turism în funcţiune cu minim 10 locuri-pat, au oferit turiştilor peste 4800 de camere cu 9942 locuri.

În aceeasi perioadă au fost cazaţi peste 600.000 de turişti, din care mai bine de 130.000 de turişti străini (reprezentând 21,9% din totalul turiştilor), comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, numărul turiştilor străini crescând cu 4,6%. Cei mai  mulţi turişti străini provin din: Ungaria (20284), Germania (16859), Italia (14153), Regatul Unit (9043), Franţa (8270) și  SUA (7696).


Totodată, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna noiembrie 2018 a fost de 33,9%, cu 2,3 puncte procentuale mai mic faţă de luna noiembrie 2017.

Avertisment pentru cei care fac rezervări pe Booking și Trivago

Booking.com si alte 5 site-uri de rezervări online pentru camere de hotel și apartamente au fost investigate pentru practici înșelătoare și taxe ascunse. Acestea vor trebui să renunțe la o serie de practici de vânzări și prezentare a tarifelor.

Site-urile au fost anchetate de către Autoritatea pentru Concurență si Piețe (CMA) din Marea Britanie, care s-a sesizat în urma reclamațiilor privind taxe ascunse, reduceri înșelătoare și diverse tactici prin care clienții erau presați să rezerve o cameră cât mai rapid.

Nemulțumirile apar chiar în comentariile de pe aceste site-uri. Astfel, Thröstur din Suedia adaugă la nemulțumirile privind sejurul în Cluj-Napoca faptul că ar fi putut plăti mult mai ieftin cazarea dacă o făcea direct la hotel și nu prin booking.com.

Ultimele Stiri
abonare newsletter