Economie

Un profesor clujean de economie avertizează: Noua taxă bancară va fi suportată de populație!

Introducerea taxei pe activele bancare nu va face altceva decât să majoreze costurile creditării astfel încât instituțiile bancare „să-și scoată” noua cheltuială.

Bani Bani

Potrivit profesorului clujean în cazul implementării OUG 114/2018, prețurile cresc direct proporțional cu valoarea taxelor, clienții fiind cei care achită, indirect, majorările

”Atât costrile creditării vor crește, cât și cele ale depozitării, orice taxă în orice domeniu se duce în preț. Ministerul Finanțelor spune că băncile nu au profit, dacă într-adevăr băncile nu au profit, taxa se va duce direct în costurile creditătii pentru că nu o să funcționeze pe pierderi și mai mari, iar dacă băncile au profit, impozitul pe active va diminua impozitul pe profit. Cred că nu s-a făcut niciun calcul de impact”, explică pentru Monitorul de Cluj, Octavian Jula, conf. Univ. în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, UBB.


2 săptămâni de gândire

Soarta taxei pe activele bancare va fi decisă în următoarele două săptămâni. Finanțele au obținut ieri acest termen de gândire, după circa două ore și jumătate de discuții aprinse în cadrul întâlnirii Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM). Întâlnirea dintre Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) Mugur Isarescu si ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici s-a închiat printr-un armistițiu. După cele două săptămâni vom afla dacă taxa va rămâne la fel, dacă va fi eliminată sau va rămâne, fără a fi indexată la ROBOR.

Mediul academic, împotriva OUG nr. 114/2018

Profesorul clujean se numără printre cei circa 50 de profesori de economie care solicită  retragerea de urgență a Ordonanței 114/2018 printr-o scrisoare deschisă Guvernului.


Sectorul bancar din România nu este lipsit de probleme. Băncile, ca orice operator din piață, au problemele lor în relațiile cu clienții care solicită credite sau care economisesc resurse prin intermediul lor. Însă, considerăm că toate aceste aspecte nu își găsesc sub nicio formă rezolvarea prin această măsură de taxare a activelor bancare în funcție de nivelul trimestrial al ROBOR. Dimpotrivă, sistemul financiar-bancar se va deteriora și mai mult în perioada următoare, impactul fiind unul complex și de durată, se arată în documentul scrisorii.

Etichete: octavian jula taxa
Ultimele Stiri
abonare newsletter