Economie

Cluj-Napoca NU mai conduce topul scumpirilor imobiliare. Cererea și oferta, ÎN PICAJ

Proprietățile rezidențiale din România (apartamente, dar și case) s-au apreciat cu 1,6% în ultimul trimestru din 2018 față de cele trei luni anterioare. Cu toate acestea, la Cluj-Napoca se observă o tendință de temperare a scumpirilor.

Potrivit celui mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare și Imobiliare.ro, pe parcursul întregului an, prețurile solicitate de către vânzători s-au majorat, per ansamblu, cu 5,3%. Această cifră arată că tendința de temperare a scumpirilor de pe piața rezidențială s-a accentuat vizibil anul trecut, în condițiile în care în 2017 și 2016 erau consemnate creșteri de 9,1%, respectiv 12,4%. De menționat este că, în ultimul trimestru din 2018, nivelul prețurilor se situa cu 27,6% sub sub cel înregistrat în urmă cu zece ani (T4 2008).

Tendința de temperare a scumpirilor este vizibilă inclusiv în Cluj-Napoca, unde apartamentele s-au apreciat cu 0,9% în ultimul trimestru din 2018 și, respectiv, cu 6,2% pe parcursul întregului an, până la o valoare de 1.530 de euro pe metru pătrat util. La acest capitol, Clujul este devansat de Brașov, Timișoara și Constanța, fiind urmat îndeaproape de București.


Cererea și oferta, în scădere

Volumul căutărilor de locuințe din marile centre regionale ale țării era, în ultimul trimestru din 2018, cu 11% mai mic decât în perioada similară a anului anterior – trendul  descendent fiind resimțit în toate cele șase piețe analizate. Orașele în care poate fi observat cel mai mare declin anual la căutările de apartamente și case sunt Iași (-24%), Cluj-Napoca (-23%), dar și Timișoara (-22%).

Pe de altă parte, datele Analize Imobiliare arată și o scădere a ofertei totale de locuințe, în consonanță cu ceea ce s-a întâmplat cu cererea. Astfel, numărul total de proprietăți rezidențiale disponibile spre vânzare în cele șase mari orașe ale țării (apartamente și case construite înainte de anul 2000) s-a diminuat, pe parcursul a 12 luni, cu 7,2%. Scăderi au fost consemnate în cinci dintre cele șase orașe analizate, anume în Brașov (-16,2%), Cluj-Napoca (-13,2%), Iași (-9%), București (-6,7%), respectiv Timișoara (-4%). Singura excepție de la regulă o constituie Constanța, unde oferta de locuințe s-a majorat cu 9,4% în ultimele 12 luni. Așadar, în ultimul an, tendința de diminuare a cererii a fost contracarată, cel puțin în parte, de scăderea ofertei.

Etichete: apartamente cluj
abonare newsletter