Economie

Banca Transilvania dă de pământ cu Guvernul: "Taxa bancară va avea efecte directe asupra populației și antreprenorilor locali!"

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după fuziunea cu Bancpost, vine cu o reacție dură față de introducerea taxei bancare.

Reprezentanții BT susțin că taxa bancară, adică "taxa pe lăcomie" este practic o "naționalizare a profiturilor", care "va crea dezechilibre imediate și grave în sectorul bancar", afectând întreaga economie. Totodată, taxa instituită de Guvernul Dăncilă va avea efecte directe asupra populației și antreprenorilor locali.

Banca Transilvania a pierdut la Bursa din Bucureşti o treime din valoare după introducerea acestei taxe, de la o capitalizare de 11,3 miliarde de lei pe 18 decembrie 2018 coborând la 8,3 miliarde de lei pe 16 ianuarie 2018. Reprezentanții BT afirmă că au oferit finanţări noi de 7 miliarde de lei în ultimii trei ani IMM-urilor şi microîntreprinderilor şi că taxa, dacă se va aplica trimestrial, va avea consecinţe grave asupra sistemului bancar, a economiei, asupra populaţiei şi antreprenorilor, potrivit Ziarul Financiar.


"Vedem că suntem penalizaţi suplimentar cu o taxă pe active, care, în opinia noastră, înseamnă naţionalizarea profiturilor, chiar dacă Banca Transilvania a oferit deja discount la active sau am lucrat cu marjă redusă, impusă de Stat. Aceasta, după ce am investit aproape 2 miliarde lei în discounturi la credite în programele de conversie din franci elveţieni destinate clienţilor Volksbank România şi Bancpost şi după ce am susţinut programele Statului Român – Prima Casă, Start-Up Nation şi cele ale FNGCIMM.

Contrar opiniilor recente privind reticenţa băncilor în creditarea businessurilor româneşti, ele au continuat să susţină antreprenorii. De exemplu, în ultimii 3 ani Banca Transilvania a acordat 7 miliarde lei credite noi pentru peste 50.000 de IMM-uri si microînterprinderi locale. Acum, noi, împreună cu aceste IMM-uri şi alături de populaţie, vom suporta costurile taxei", a răspuns conducerea BT la întrebarea jurnaliștilor de la ZF dacă banca clujeană va continua extinderea prin achiziții.

Ultimele Stiri
abonare newsletter