Economie

Veniturile la buget au crescut cu 11,8%, la 10 luni, iar cheltuielile s-au majorat cu 18,1%

Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat pe primele zece luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 20,9 miliarde lei, respectiv 2,2% din Produsul Intern Brut (PIB), arată datele afişate joi de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Deficitul bugetar din perioada ianuarie - octombrie 2018 a crescut de 2,8 ori ca pondere în PIB şi de 3,2 ori ca valoare, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a reieşit din declaraţiile făcute încă de marţi de Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice. Execuţia bugetului general consolidat pe primele zece luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un deficit de 6,6 miliarde lei, respectiv 0,79% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 232,3 miliarde lei, reprezentând 24,5% din PIB, sunt cu 11,8% mai mari, în termeni nominali, la zece luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.


„Se înregistreazã creşteri faţă de anul precedent în cazul încasărilor din contribuţiile de asigurări (+37,8%) şi din veniturile nefiscale (+18,5%). Începând cu luna februarie încasările din contribuţiile sociale au fost influenţate pozitiv de condiţiile legislative noi privind transferul contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017. Începând cu luna mai, se constantă o îmbunătăţire a colectării veniturilor din TVA, astfel acestea au crescut cu 9% faţă de realizările aceleiaşi perioade din 2017, ajungând la o valoare de 47,9 miliarde lei pe primele zece luni ale anului în curs”, au detaliat Finanţele.

Ultimele Stiri
abonare newsletter