Economie

Bugetarii încasează salarii aproape duble față de angajații din privat. Industria IT, în criză de angajați, dar cu pretenții la angajare

Angajații de la stat câștigă cu peste 2.000 de lei mai mult decât cei din sectorul privat, conform datelor INS, CNPP și MFP pe luna septembrie, a precizat pe contul său de Facebook deputatul USR Claudiu Năsui.

Dacă salariul mediu în întreaga economie a fost de 2.688 lei net (stat și privat), diferența dintre salariile încasate de bugetari și de cei din mediul privat este de circa 91%, aproape dublă, în condițiile în care renumerațiile bugetarilor sunt susținute din profitul produs în sectorul privat. 4.235 lei net câștigă în medie cei de la stat, cu 2.017 lei mai mult decât salariații din sectorul privat, care se aleg cu doar 2.218 lei în medie, conform calculelor publicate de Năsui.

"Angajații statului, ne spune ea, sunt plătiți mai bine pentru că sunt mai bine pregătiți decât restul românilor. Evident că nu este așa, ei sunt doar blindați cu hârtii. Dacă ar fi fost, într-adevăr, mai bine pregătiți, am fi văzut asta atunci când interacționăm cu statul. Am fi văzut ceea ce ei tot numesc «performanță» în funcția publică. Am fi văzut educație de calitate, sistem de sănătate care nu te omoară, kilometrii de autostradă și nu doar kilometrii de studii de fezabilitate care nu se materializează în nimic. Nu am fi văzut manuale școlare avizate chiar de ministerul educației, dar pline de greșeli ridicole”, precizează deputatul Uniunii Salvați România, făcând referire la declarațiile Ministrului Muncii, Olguța Vasilescu.


Datele publicate de Claudiu Năsui i-ar putea deranja pe cei din sectorul IT, industrie cu un ritm de dezvoltare de circa 12% în Cluj-Napoca. În pofida faptului că 1 din 11 persoane lucrează în IT, orașul duce lispsă de angajați în domeniu, nevoia de resurse umane fiind mult mai mare decât ar putea duce întreaga regiune, conform fondatorului Bitdefender, Florin Talpeș.

“Industria de IT se dezvoltă într-un ritm între 10 şi 12% anual de ceva vreme. Dacă ne uităm la resursa umană clasică tradiţională - absolvenţii facultăţilor de IT, aici ritmul de creştere este mult mai mic. Eu nu am mai auzit în ultimii ani industria plângându-se de calitatea absolvenţilor, industria se plânge foarte mult de numărul absolvenţilor. Vreau sa vă zic că vedem deja un fenomen care se întâmplă la Cluj - este ceea ce este descris ca «hard landing». Clujul este după părerea mea puţin supraînfierbântat, adică nevoia de resurse umane este mult mai mare decât ce poate să ducă întreaga regiune”, a spus Talpeș.


Deși la ultimul Târg de Cariere în IT, organizat între 9-10 noiembrie la Sala Polivalentă au participat peste 5.000 de candidați, aceștia s-au lovit de pretențiile angajatorilor, majoritatea solicitând experiență la angajare. După modificările fiscale care au vizat industria IT, beneficiile alocate bugetarilor (salarii mai mari, pensii speciale, zile libere mai multe, vouchere de vacanță, zi scurtă vineri, cursuri de "formare continuă") nemulțumesc debutanții din domeniul IT, care câștigă mai puțin decât angajații de la stat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter