Economie

Joi, un milion de români rămân fără transport interjudețean de persoane

Transportatorii de persoane amenință cu greva în transportul interjudețean de persoane și chiar și în cel județean. Un ordin al ministrului Transporturilor le amenință monopolul pe baza căruia anumite firme opereză și de 15 ani rutele de transport interjudețean.

Greviștii vor să înceteze efectuarea curselor regulate între judeţe şi în interiorul acestora începând de joi, la ora 12:00, dacă proiectul de Ordin al ministrului Transporturilor pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere nu va fi retras, anunţat, marţi, Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).

"Începând de acum în 48 de ore cheia va fi scoasă din contact. Mai exact, joi, la ora 12:00, cheia este scoasă din contact şi cei care au curse nu le vor mai efectua. Cred că la acest demers se vor ralia toţi patronii de firme, nu doar cei care fac şi (transport - n. r.) interjudeţan, ci şi cei care fac judeţean", a afirmat Hagiu, după dezbaterea publică organizată de Ministerul Transporturilor pe marginea acestui proiect.


Potrivit liderului FORT, în urma acestei decizii a transportatorilor, vor fi afectate 800.000-900.000 de persoane.

"Vorbim despre 800.000-900.000 de pasageri zilnic pe cursele interjudeţene. Dar cifrele nu mai corespund deloc cu 2013, când actualul program de transport a intrat în funcţiune", a precizat el.


În opinia preşedintelui FORT, acest ordin este "o bombă atomică pentru piaţa de transport din România, pentru că se produce haos".

„Privilegii”, „caracter imoral”, „neconcurențial” sunt termenii folosiți de către ministrul Transporturilor, Lucian Șova, atunci când vorbește de revendicările formulate de către patronatele din transporturi rutiere.


Ordinul de ministru propune modificări ale modului în care firmele sunt punctate la licitațiile privind atribuirea traseelor interjudețene de transport de persoane. În prezent vechimea firmei pe traseul pe care vrea să îl deservească pare a fi factorul determinant.

Departajarea se va face doar în funcție de vechimea parcului de mașini, potrivit ordinului de ministru.


Aplicarea criteriului vechime pe traseu a făcut ca 90% din trasee să fie operate în ultimii 15 ani de către aceleași firme, spune ministrul Șova.

”Ei nu doresc nici măcar deschiderea unei proceduri de alocare, ci vor prelungire prin ordin de ministru la valabilitatea acestor trasee”, a declarat Șova pentru Digi24.ro. Firmele ar dori o prelungire pe încă 5-6 ani a dreptului lor de a opera pe traseele interjudețene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter