Economie

CFR Marfă, compania de stat cu cele mai multe concedieri

<p />Cei mai mulţi angajaţi concediaţi din companiile de stat în ultimii cinci ani sunt de la CFR Marfă, potrivit unei analize a econtext.ro.

Din 2006 şi până la finele anului trecut au fost disponibilizaţi 7.566 de muncitori din cadrul companiei CFR Marfă, ceea ce înseamnă aproximativ 35% din personalul companiei. Cea mai mare parte a acestor disponibilizări a avut loc anul trecut. Astfel, la sfârşitul lui 2009, societatea feroviară avea 17.089 salariaţi şi după concedieri, la sfâşritul lui 2010, numărul acestora a scăzut la 11.588.

Portalul econtext.ro a realizat o analiză a evoluţiei numărului de angajaţi din ultimii cinci ani din cele mai importante 20 de companii de stat din România: CFR Marfă, Romsilva, CFR Călători, Oltchim, RATB, Electrificare CFR, RADET, Loteria Naţională, Compania Naţionala de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania (CNADNR), Societatea Naţională a Sării, Nuclearelectrica, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Transelectrica, Tarom, Metrorex, Poşta Română, Transgaz, Hidroelectrica, Romgaz, Termoelectrica.


Potrivit sursei citate, în mod paradoxal, din cele 20 de companii, doar în 11 au avut loc disponibilizări, iar în nouă din aceste societăţi de stat, numărul salariaţilor a crescut în cei cinci ani.

Romsilva, locul doi la concedieri


După grupul feroviar, un val masiv de concedieri a avut loc la Romsilva, fiind vorba de 5.000 de persoane trimise acasă.

După Romsilva, a treia poziţie este ocupată de CFR Călători, care a pierdut aproape 2.000 de muncitori în ultimii ani. Datele pentru compania de transport persoane sunt valabile pentru perioada 2007 – 2010, lipsind statistica pentru anul 2006.


Oltchim este pe locul patru cu 1.478 muncitori daţi afară din 2006 şi până la finele anului precedent.

Termoelectrica, cele mai multe angajări


Conform analizei econtext.ro, sunt şi companii care au făcut angajari în ultimii cinci ani. Cele mai multe angajări au avut loc la Termoelectrica, unde personalul a crescut de la 1.718 muncitori în 2006 la 2.150 salariaţi la finele lui 2010. Procentual, forţa de muncă a producătorului de energie termică a crescut cu aproximativ 25%.

Nici Romgaz şi nici Poşta Română nu au înregistrat scăderi de personal.


Dincolo de companiile care şi-au diminuat sau crescut personalul, sunt şi societăţi unde fluctuaţia angajaţilor a fost destul de redusă. În această situaţie se află APM Constanţa, Transelectrica şi Tarom. Numărul angajaţilor din aceste trei societăţi a urcat în ultimii cinci ani, dar destul de puţin, cu până la 35 de angajaţi.

abonare newsletter