Economie

Bursele Schweighofer la final. Student: “Vreau să schimb mentalităţi în domeniul silvic”

Ediția din acest an a burselor Schweighofer pentru studenții facultăților de silvicultură și industria lemnului a ajuns la final. În acest weekend, la Cluj-Napoca s-a desfășurat colocviul în care bursierii și-au prezentat rezultatele cercetărilor științifice.

Studenții și masteranzii facultăților de profil din trei universități, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava și Universitatea „Transilvania” Brașov, au prezentat profesorilor și specialiștilor din industria lemnului viziunea lor despre teme de actualitate și cu potențial impact asupra sectorului forestier și de industrie a lemnului.

De la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Facultatea de Horticultură, secția de Silvicultură, au beneficiat de burse Liviu-Gabriel Ciceu și Paul-Andrei Moldovan (anul III), Vlad Todorescu și Dragoș-Călin Zaharia (anul IV), Anamaria Iuga și Steluța-Maria Sîngeorzan (master).


“Bursa aceasta m-a ajutat în fixarea unor cunoştinţe acumulate pe parcursul facultăţii şi mi-a deschis noi perspective prin colaborarea cu studenţii din celelalte centre universitare. În ceea ce priveşte sistemul forestier din România aş propune următoarele îmbunătăţiri: căutarea unor soluţii pentru drepturile specialiştilor din domeniul silvic, armonizarea legislaţiei cu realităţile din teren, schimbarea mentalităţii lucrătorilor din domeniul silvic, dar şi a ONG-urilor care folosesc, de multe ori, impropriu diferiţi termeni de specialitate”, spune Steluța-Maria Sîngeorzan.

Reprezentanţii Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR) sunt de părere că aceste burse sunt benefice pentru studenţi deoarece îi pregăteşte pentru o abordare practică a studiilor.


“Temele abordate au fost foarte interesante și ne-a bucurat interesul din partea studenților pentru abordarea și analiza unor teme deloc facile pentru nivelul de pregătire universitară, dar mai ales pentru lipsa de practică care în momentul de față este o mare problemă a studiilor universitare.  De cele mai multe ori, studentul când este angajat de firme din domeniul forestier, indiferent că este la o firmă de exploatare, industrializare sau ocol silvic, în primii ani se loveşte de lipsa de practică. Iar această iniţiativă a burselor Schweighofer îi pregăteşte într-o anumită măsură pentru partea practică şi îi încurajează pentru o abordare practică a studiilor şi informaţiilor dobândite pe timpul facultăţii”, a declarat Aurelian Liviu Goga, consilier juridic în cadrul Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR).

Dragoş Zaharia declara recent pentru Monitorul de Cluj că este nemulțumit de felul cum decurg lucrurile în România și nu doreşte să își facă bagajele, ci “să își pună mintea la contribuție pentru a schimba ceva”.


”Nu îmi place în ce direcție mergem. Aș vrea să schimb ceva. Nu îmi place educația din domeniul silvic. De exemplu, oamenii nu au cunoștințele de bază și astfel ajung să distrugă în necunoștință de cauză. Nu aș pleca din România, e ţara mea. Doresc să schimb ceva aici. Toată lumea pleacă, eu vreau să rămân”, spunea studentul, beneficiar bursă Schweighofer.

Vlad Todorescu spune că această bursă “este o oportunitate de viitor în ceea ce privește locurile de muncă”. “Partea financiară pe care o oferă această bursă este importantă. Le-am spus părinților că acum pot să mă susțină mai puțin din punct de vedere financiar, pentru un student este importantă orice sursă de venit”, a spus studentul.


În anul universitar 2017-2018, compania a oferit 24 de burse a câte 800 de lei lunar.

Etichete: usamv cluj burse
Ultimele Stiri
abonare newsletter