Economie

Eurostat: Două regiuni sărace din România domină topul scăderii numărului de locuri de muncă ocupate din UE

România apare în topul regiunilor cu cele mai mari scăderi a gradului de ocupare a forţei de muncă din UE, cu Moldova (-3,8%) şi Oltenia (-3%). La polul opus, în topul regiunilor cu cea mai mare creştere a ocupării forţei de muncă au fost Polonia (+4,8%) şi Spania (+4,7%), arată un studiu Eurostat

sursa foto economica.net sursa foto economica.net

La nivelul Uniunii Europene, ocuparea forţei de muncă a crescut cu 1,2% în 2016.

În UE, cele mai mari scăderi a locurilor de muncă pe regiuni au fost înregistrate în Nord-Est Moldova (-3,8%) şi Sud-Vest Oltenia (-3,0%), urmate de regiunea Wielkopolskie din Polonia (-2,5%), Severoiztochen din Bulgaria (-2.3%) şi Śląskie din Polonia (-2.2%).


Potrivit Eurostat, 231 (84%) din regiunile Uniunii Europene au înregistrat o creştere a numărului de locuri de muncă în 2016. În alte 32 de regiuni, numărul persoanelor angajate a scăzut, iar în alte 12 locurile de muncă au rămas stabile.

Cele mai ridicate rate de creştere a ocupării forţei de muncă au fost înregistrate în regiunea Ciudad Autónoma de Melilla, din Spania (+ 4,8%), şi în regiunile poloneze Pomorskie şi Warmińsko-Mazurskie (ambele +4,7%), în Podkarpacie (+ 7,9%) şi Opolskie (+ 5,9%).


În 21 de regiuni din UE, creşterea ocupării forţei de muncă a depăşit 3%. Şase dintre aceste regiuni au fost amplasate în Polonia şi în Regatul Unit, două în Italia şi Spania şi câte una în Ungaria, Portugalia, Cipru, Malta şi Slovacia. În aceste regiuni, ocuparea forţei de muncă a crescut cu un total de 604.000 de persoane.

În 32 de regiuni ale UE (11% din regiuni), numărul persoanelor angajate a scăzut în 2016. În 17 din aceste regiuni numărul angajaţilor a scăzut cu mai mult de 1%. Şase dintre acestea au fost situate în Polonia, patru în Regatul Unit, trei în România, două în Bulgaria şi câte una în Grecia şi Italia. Ocuparea forţei de muncă a scăzut cu 278.000 de persoane în aceste 20 de regiuni.


Cel mai mare număr de persoane angajate s-a înregistrat în Inner London - vest.

„Numărul populaţiei ocupate împărţit la populaţie poate indica diferite situaţii demografice şi de pe piaţa forţei de muncă din diferite regiuni (diferenţe în populaţia activă şi rata şomajului) şi arată fluxurile de navetă către sau din anumite regiuni, deoarece statisticile privind ocuparea forţei de muncă se bazează pe rezidenţă. Acest indicator poate explica unele variaţii ale PIB pe cap de locuitor”, notează autorii studiului.


În ansamblu, în Uniunea Europeană, raportul de ocupare pe locuitor este de 45%. În 10 regiuni, acesta depăşeşte 60%, cu cele mai mari procente din Inner London - vest (169%), Luxemburg (72%), Praga şi Bratislava (ambele 71%).

„Aceste date privind ocuparea forţei de muncă la nivel regional sunt elaborate pe baza conturilor naţionale”, precizează Eurostat - biroul de statistică al Uniunii Europene.   Mediafax

Ultimele Stiri
abonare newsletter