Economie

Un hotel din zona verde a Clujului, evaluat la preț de apartament

ANAF a prins Federația de judo cu un prejudiciu de 550.000 de euro, iar ministrul Dunca vrea să dea către judo, ”spre folosire gratuită pe 49 de ani”, un hotel din zona verde a Clujului. DJTS Cluj a evaluat terenul de 3.188 de mp și hotelul cu 35 de camere la 6 milioane de lei, mai puțin decât prețul de piață al terenului!

Terenul de 3.188 de metri pe care e plasat hotelul Stadion, aflat chiar peste Someș de Parcul Central, a fost evaluat de MTS la 319.000 de lei. În octombrie 2017, ministerul lui Dunca a înaintat proiectul de Hotărâre de Guvern. Ministerul de finanțe nu și-a dat însă avizul și a reîntors către MTS proiectul de HG de cedare a hotelului, scrie tolo.ro.

Despre documentul Fiscului, care reclamă neregulile din Federația de judo, ministrul afirmă că: ”Nu am primit încă raportul oficial al ANAF. Aștept, ca apoi să putem lua decizii în cunoștință de cauză”.


Raportul ANAF: Se încasau bani cash de la delegațiile prezente la competiții și apoi mii de euro nu intrau în contabilitate, dispărând pentru totdeauna! Și exact acestei federații vrea ministrul Dunca să-i dea să gestioneze hotelul și să facă investiții în el, ”că ministerul nu are buget”.

Cu o lună înainte de a decide cedarea hotelului, Marius Dunca a fost, în septembrie 2017, împreună cu Cozmin Gușă, invitatul lui  Marius Vizer și al FIJ la Budapesta.


ANAF a controlat activitatea derulată la FR Judo în anii 2011-2015. 550.000 de euro este prejudiciul descoperit deocamdată de către ANAF.

Federația este condusă de Cozmin Gușă, și el amic cu Marius Vizer.


În aceeași perioadă, toamna-iarna lui 2017, Federația de judo și MTS s-au înțeles ca ministerul să-i cedeze oragnizației condusă de Gușă, spre folosire gratuită, pentru 49 de ani, hotelul ”Stadion” din Cluj.

Plasat pe strada Eremia Grigorescu nr. 5-7, hotelul este localizat între Parcul Central ”Simion Bărnuțiu” și ”Parcul Cetățuia”.


”Stadion” este vecin cu un alt hotel, Grand Hotel Napoca.

Operațiunea de preluare de către Federația de judo a hotelului e mai veche.


Printr-o comisie a DJST, valoarea hotelului, imobil și teren, a fost fixată la 6,4 milioane de lei, aproximativ 1,4 milioane de euro.

21 de euro pe mp de teren în zona selectă a Clujului!

Conform notei de fundamentare și proiectului de HG întocmit de ministerul lui Marius Dunca, ”suprafața totală  a terenului este de 3.188 mp, construcție P+3, 68 locuri, 35 camere, restaurant, bar, centrală termică, bucătărie, anexe”.

6,4 milioane de lei este valoarea actualizată a hotelului

Din totalul valorii de 6,4 milioane de lei, terenul reprezintă 319.000 de lei.

3.188 de metri de teren sunt evaluați la 70.000 de euro, prețul unui apartament de două camere în Cluj, chiar pe aceeași stradă Eremia Grigorescu.

Sau, altfel spus, la 21 de euro / mp de teren.

”Numai terenul gol, având în vedere unde e amplasat, ar fi peste 1,5 milioane de euro”, e uluit un agent imobiliar din Cluj.

La o estimare conservatoare a prețului, terenul în zona de top a unuia dintre cele mai scumpe orașe din România e subevaluat de 20 de ori!

Ministrul: ”Nicio altă federație nu a dorit să se cazeze în hotel”

Cum explică Marius Dunca hotărârea de a ceda hotelul?

”MTS sprijină fiecare federație pentru a-și desfășura activitatea de pregătire sportivă. Și, în funcție de fiecare situație, de strategia de descentralizare, precum și de modul în care este utilizat un imobil se iau decizii punctuale. Federația de judo utilizează hotelul Stadion din Cluj începând cu anul 2000. În ultimii 2 ani au ocupat hotelul în procent de 100% pe tot parcursul anului”, spune ministrul Dunca.

”Nicio altă federație nu și-a manifestat interesul măcar pentru a se caza la hotelul Stadion”, adaugă demnitarul.

”Bugetul MTS nu permite investiții capitale”

Ministrul continuă afirmând că ”În acest moment, hotelul funcționează la capacitate maximă, fiind cazate 5 loturi de la judo, astfel: loturile olimpice și naționale seniori masculin și feminin, loturile naționale de tineret băieți și fete și lotul național de junioare fete”.

”Luând în calcul toate aceste date și având în vedere că pentru a putea fi modernizat și deoarece bugetul MTS nu permite investiții capitale în acest hotel, s-a considerat oportun, atât de către DJST Cluj, cât și de direcțiile de specialitate MTS, ca acesta să fie dat în folosință gratuită Federației de judo pentru a-l utiliza, precum și pentru a-l moderniza”.

Etichete: anaf Cozmin gusa
abonare newsletter